Španělsko hrozí, že v případě osamostatnění Katalánska by byla FC Barcelona vyloučena ze španělské ligy. To by asi (nejen) její fanoušci zkousávali těžko – přesto představují zápasy, na téměř stotisícovém stadionu Camp Nou, viditelné demostrace za samostatnost.

Španělsko hrozí, že v případě osamostatnění Katalánska by byla FC Barcelona vyloučena ze španělské ligy. To by asi (nejen) její fanoušci zkousávali těžko – přesto představují zápasy, na téměř stotisícovém stadionu Camp Nou, viditelné demostrace za samostatnost. Zdroj: Profimedia.cz

Katalánská rozbuška

Fanoušci slavného klubu FC Barcelona vyvinuli před časem zvláštní rituál: vždy v 17. minutě a 14. sekundě zápasu povstane celá tribuna jako jeden muž. Je to připomínka roku 1714, kdy Barcelona po čtrnácti měsících obléhání španělským a francouzským vojskem kapitulovala a začal všeobecný útlak. Během posledních tří roků ale Katalánci od takovýchto cimrmanovských hříček přešli k velkolepějším formám protestu. Nevládní organizace například pořádají demonstrace, na které chodí hodně přes milión lidí, což je na sedmiapůlmiliónové autonomní společenství ohromné číslo.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!