Vysokoškoláci na cestě

Vysokoškoláci na cestě Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Kunsthistorička Helena Starcová, 22 let. Tichá a usměvavá Helena studuje dějiny evropské kultury na Katolické teologické fakultě. Je si moc dobře vědoma toho, že v budoucnu bude mít se získáním zaměstnání problém. A čemu se chce přesně věnovat? To zatím neví. Ale něčemu souvisejícímu s jejím studijním oborem.
Zvučící  muzikant Radim Lapčík, 25 let. Na vysněnou FAMU se dostal na třetí pokus, nyní je mu celkem jasné, co bude dělat – zvukaře. Obor zvuková tvorba, kterou nyní v magisterském programu studuje, mu ani příliš jiných možností nedává. Se stálým zaměstnáním však v budoucnu moc nepočítá, kromě rodičů jej živí hlavně jednorázové „kšefty“.
Literát-učitel Jan Parolek, 21 let. Druhým rokem studuje politologii a žurnalistiku. Je inteligentní, sečtělý. Ví o několika profesích, jež „by v budoucnu chtěl zkusit“, žádnou z nich však nevidí jako svoje poslání. „Rád bych učil dějiny a nejspíš ZSV, čemuž moje studium politologie vyhovuje.“ Novinařině, kterou studuje, se taky nebrání.
Jaderná grafička Martina Babůrková,  21 let. Studuje jadernou fyziku na ČVUT v Praze. „Tak jako je to užitečný a zajímavý, to studium, jsou tam samý chytrý lidi a ta škola nabízí zajímavý stáže pro ty, které to opravdu zajímá. To, že mě to nebaví a chci dělat 3D grafiku a animace, je můj problém,“ říká. Martina  kreslí, maluje, pracuje s grafickými  programy.  Proplouvá, ale  moc dlouho  jí to asi nevydrží.
Budoucí  novinářka Kateřina Sýsová, 21 let. Studuje žurnalistiku na fakultě sociálních věd UK. Je kreativní, chce natočit krátký film. Na otázku, čemu by se chtěla po škole věnovat, odpovídá chytře: „Přímo studuji tuto profesi, tedy žurnalistiku. Při tomto studiu je tudíž problém se věnovat profesi jiné.“ Kateřina se chce uplatnit v některém českém médiu.
8
Fotogalerie

Vysokoškoláci na cestě

Ahoj, já jsem Honza. Maturoval jsem z dějepisu na prestižním pražském gymnáziu. A jsem muzikant. Mám dvě metalové kapely, tak bych chtěl, aby vydělávaly, a samozřejmě chci fanoušky. Jo a mimochodem, studoval jsem fakultu humanitních studií. Jsem chytrej, to jo, ale podcenil jsem to, protože jsem zároveň línej, a tak mě vyhodili. Teď studuji sociologii na Fakultě sociálních věd. A čím se budu živit? No, to zatím neřeším. Vždyť je mi jedenadvacet!

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!