TIM HETHERINGTON stojí před svým snímkem z Afghánistánu, který se na World Press Photo stal fotografií roku 2007. Je na ní unavený americký voják odpočívající v bunkru.

TIM HETHERINGTON stojí před svým snímkem z Afghánistánu, který se na World Press Photo stal fotografií roku 2007. Je na ní unavený americký voják odpočívající v bunkru. Zdroj: ČTK

"Zaplatili za odvahu"

TALENTOVANÝ KOLEGA Honza Zátorský z MfD, který fotografoval nedávnou libyjskou revoluci, mi po svém návratu řekl: „Pokud tam chceš udělat silnou fotku, musíš být na frontě, na bojové linii, mezi Kaddáfího vojskem a povstalci. Když zůstaneš v Benghází, nevyfotíš skoro nic, leda tak viktorky povstalců.“ Tim Hetherington a Chris Hondros, jedni z nejlepších fotoreportérů současnosti, se téhle zásady drželi. Oba zemřeli tentýž den, když byli zasaženi minometným granátem při pouličních střetech mezi Kaddáfího muži a povstalci. Tim si noc předtím napsal na Twitter svůj poslední vzkaz: V obléhaném libyjském městě Misuráta, které ostřelují Kaddáfího jednotky. Po NATO ani památky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!