Budova ukrajinského parlamentu - ilustrační snímek

Budova ukrajinského parlamentu - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Ilustrační foto
Kam se Ukrajina vydá?
Ukrajinci utíkají do Česka z pochopitelných důvodů
Na Ukrajině se svádí zápas o to, jestli bude prozápadní, nebo bude patřit do ruského orbitu
5
Fotogalerie

Zaplať, nebo vypadni! Česká víza na Ukrajině ovládají prostředníci

Prý raději přivítáme Ukrajince než migranty z muslimských zemí. Pro slovanské bratrance se tvoří speciální programy, zejména pro vzdělané, ale ve skutečnosti je to jen kapka v moři. Už roky stát do Česka pouští Ukrajinců minimum. Dlouhodobé vízum dostane od české ambasády skoro o 90 procent méně Ukrajinců než v roce 2007 před krizí. Většina z nich musí zaplatit peníze navíc, prostředníkům.

Ukrajina, konec loňského léta. Několik mladých lidí se chystá do České republiky na roční studium češtiny. Mají stejný plán jako mnozí další Ukrajinci každý rok — naučit se jazyk a potom zkusit některou z českých vysokých škol. Ty ukrajinské totiž ovládá korupce.

„Naše“ skupina čítající asi 15 mladých Ukrajinců má už v Česku zaplacené ubytování a jazykový kurs. Chybí jim jediné — vízum. Aby o ně mohli požádat, musí se nejdřív zaregistrovat v elektronickém systému českého ministerstva zahraničních věcí — Visapointu, který přiděluje uchazečům o vízum termíny na ambasádě v Kyjevě či konzulátech v jednotlivých částech Ukrajiny, na nichž o vízum mohou žádat.

Jenže stejně jako desítky tisíc dalších Ukrajinců v posledních letech na volný termín čekají marně.

Počty žádostí a udělená česká víza na Ukrajině

 

 

Počet žádostí o dlouhodobé vízum, které systém umožnil podat

Celkem uděleno dlouhodobých víz

2007

31 164

26 862

2008

23 804

13 414

2009

10 158

4 018

2010

5 039

3 299

2011

3 508

1 893

2012

2 904

1 643

2013

3 033

1 861

2014

4 126

2 863

2015

5 522

2 997

 

Těch 15 nakonec vízum dostalo. Až na jednu výjimku a pod podmínku anonymity se ale svěřují, že sami by se podle oficiálních pravidel k vízu nikdy nedostali, ačkoli to zkoušeli i několik měsíců. Na volný termín ve Visapointu prostě nekápli. Cesta k úspěchu pro ně nakonec vedla přes jakéhosi člověka s počítačem, pravidelně čekajícího u auta před kyjevskou ambasádou. Termíny jim registroval na počkání. Cena? Sto padesát eur (4000 Kč) na osobu. Podle studentů se tenhle člověk k registraci dostal, kdykoliv se mu zachtělo — na rozdíl od nich.

„Systém Visapoint je internetový, veřejně dostupný systém. Registrace jiné osoby za úplatu do systému Visapoint není porušením české legislativy,“ odpovědělo na dotaz Reflexu ministerstvo zahraničí.

Z hlediska českého práva je to tedy jednoduché: prostředník poskytuje službu, kterou Ukrajinci chtějí, a poskytuje ji za branami ambasády, nás se to tedy netýká. Resort zahraničí popírá i výpovědi dalších Ukrajinců se stejnou zkušeností. Ilustrační fotoIlustrační foto|Profimedia.cz

BIS versus ministerstvo

Jejich zkušenosti potvrzuje i Bezpečnostní informační služba (BIS). Podle zpráv BIS napadli systém kyberzločinci, kteří podle zpravodajců krátce po zavedení Visapointu vytvořili automatizované nástroje, jež „rychle obsazovaly všechny termíny pohovorů v systému Visapoint, a tím znemožnili řádným zájemcům registraci termínu. Zájemcům nezbylo nic jiného než platit pachatelům této činnosti nemalé částky za zprostředkování registrace,“ píše BIS ve zprávě za rok 2013.

O rok později pokračuje: „Zavedení několika funkcionalit do informačního systému Visapoint přineslo dočasné zlepšení situace […] Někteří zprostředkovatelé však na tuto úpravu systému zareagovali, přizpůsobili se jí a i nadále informační systém Visapoint zneužívají k vlastnímu obohacení.“

Ukrajinci nakonec raději zaplatí prostředníkům. Podle svědectví Ukrajinky Oksany není Visapoint korupci odolný, jak se tváří české úřady. Sama vyslechla rozhovor dvou zaměstnankyň, ambasádou doporučených tlumočnic, jak se baví o tom, kdy Visapoint termíny uvolní. Více o tom, jak je to s obchodem s českými vízy na Ukrajině a jak velký problém je to pro české podnikatele, se dozvíte v novém Reflexu