Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) vystoupil na tiskové konferenci po jednání Ústřední epidemiologické komise kvůli koronaviru, Praha (27.2.2020)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) vystoupil na tiskové konferenci po jednání Ústřední epidemiologické komise kvůli koronaviru, Praha (27.2.2020) Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Koronavirus je v Česku. Nakažení jsou tři lidé, dva v Praze, jeden v Ústí

Česká republika má první tři potvrzené případy nákazy způsobené novým typem koronaviru. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes novinářům řekl, že dva lidé s pozitivními testy jsou v pražské Nemocnici Na Bulovce, třetí je v Masarykově nemocnice Ústí nad Labem. V Praze i Ústí leží muži české národnosti, druhý případ v hlavním městě se týká americké studentky. Všichni do ČR v poslední době přicestovali z Itálie.

Testy na koronavirus byly dnes pozitivní ve třech ze 13 případů. Výsledky přezkoumá laboratoř v Berlíně, řekl novinářům Vojtěch. V Praze je hospitalizován Čech, ročník 1952, který byl na konferenci na univerzitě v italském Udine, a Američanka narozená v roce 1999, která studuje v Miláně. V Česku je podle ministra s kamarádkou z Ekvádoru, která vykazuje symptomy, ale její test byl negativní. Muž ročník 1976 hospitalizovaný v Ústí byl s rodinou v Itálii. Rodina je nyní v karanténě.

Všichni pacienti s pozitivními testy jsou izolováni na infekčních odděleních, uvedl Vojtěch. "Muž ročník 1952 pobýval na konferenci na univerzitě v Udine, po návratu byl v domácí karanténě," uvedl Vojtěch. Podle šéfky pražské hygienické stanice Zdeňky Jágrové byl muž s hygieniky v kontaktu od 26. února a stýkal se pouze s manželkou. "Obtíže se mu stupňovaly, proto byl určen, aby mu byl proveden odběr," řekla.

Američanka byla vyšetřena v motolské nemocnici, následně převezena Na Bulovku. U její kamarádky z Ekvádoru by se měl test opakovat v pondělí, dodal ministr. "Informace k těm děvčatům zjišťujeme, nemáme je úplně přesné," uvedla Jágrová.

V případě muže v ústecké nemocnici se jedná o pacienta, který byl na lyžařské dovolené v Itálii, uvedl Vojtěch. "Cestoval autem s manželkou a čtyřmi dětmi, všichni jsou v domácí karanténě a jsou bez příznaků, ale protože cestovali s tímto pánem, tak riziko nákazy je výrazné a budou testováni v dohledné době," řekl.

Ředitel Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavel Březovský řekl, že výsledky vyšetření jsou s velkou pravděpodobností přesné. Nálezy přesto bude potvrzovat německá laboratoř. "Nicméně mezitím už dávno probíhá hygienické šetření. Dál budeme potvrzovat vzorky těch kontaktů, které měly. Kolegyně Američanky a manželky a dětí případů z Ústí," řekl.

Vojtěch uvedl, že lidé by měli zvážit cesty do rizikových regionů, pokud nejsou nezbytné. Především v severní Itálii existuje riziko nákazy, dodal. Uzavření hranic vyloučil, podle úřadů by šíření onemocnění nezastavilo, maximálně zpomalilo.

Koronavirem, který se od prosince šíří z Číny, se ve světě dosud infikovalo přes 87.500 lidí a vyžádal si bezmála tři tisíce obětí. Drtivá většina případů se týká pevninské Číny, v Evropě je nejvíc zasažena Itálie. O nových případech informovaly dnes i okolní země. V Německu se počet infikovaných oproti sobotě takřka zdvojnásobil na 117 případů. Rakousko ohlásilo čtyři nově nakažené a celkově 14 případů.