Tomáš Tožička půjde do voleb o senátorské křeslo po zesnulém Jaroslavu Kuberovi

Tomáš Tožička půjde do voleb o senátorské křeslo po zesnulém Jaroslavu Kuberovi Zdroj: Reflex.cz

Senátním kandidátem Tožičkou se Piráti otevřeně přihlásili k levicovému extremismu

Pirátský kandidát do Senátu Tomáš Tožička v pořadu Prostor X rozvíjel své názory levicového extremisty. Vypíchněme relativizování zločinů jednoho z nejkrvavějších diktátorů J. V. Stalina – proti zločinům kapitalistického podnikání je Stalin podle Tožičky jen masový vrah amatér. Mráz po zádech neběhá ani tak z toho, že někdo ve snaze o rozcupování kapitalismu banalizuje desítky milionů obětí. Horší je, že Tožičkovy názory konvenují většině členů strany, které má chuť stát v čele parlamentní opozice a po volbách vládnout.

„Kapitalismus a pravicová politika jsou zločiny proti lidskosti.“
„Kapitalismus a demokracie nejsou kompatibilní.“
A naopak.
„Tržní hospodářství může implementovat socialismus.“

Nosná témata Tožičkových úvah. Občas sice některou označí za vytrženou z kontextu, ale hned dalšími slovy ukáže, že jeho myšlenkový směr vystihují naprosto přesně. Třeba když chválí rok 1968 jako tu skutečnou demokracii a jen tak na okraj pokrčí rameny, že teda sice nebyly svobodné volby… Ale co už. Však už dřív na sociálních sítích napsal, že „kdyby demokratické volby měli něco změnit, tak je kapitalisté prostě zruší“ (ano, včetně té hrubky).

Rozebírat takové výroky nemá smysl. Co je ale dobré připomenout: Protože i pro některé Piráty byla Tožičkova myšlenková výbava příliš, byla jeho kandidatura na uvolněné senátorské křeslo po Jaroslavu Kuberovi ponechána na rozhodnutí členů strany. Ti o ní hlasovali v referendu. Většina se za Tožičku postavila. To je to důležité. To by si měli uvědomit všichni ti, kdo by snad měli tendenci věřit Pirátům, že nejsou protisystémový levicový extrém, ale široce rozkročená středová strana. Nejsou. Přinejmenším do té doby, dokud budou většinově podporovat a vysílat do vysokých funkcí lidi s názory Tomáše Tožičky.


Tomáš Tožička hostem v Prostoru X. Podívejte se na video:

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Tomášem Tožičkou • Prostor X

Volby do Senátu 2020: Kdy a jak Češi zvolí třetinu senátorů?