Zdroj: Colours Selection

Jamie Cullum se v květnu vrací do Čech

Jamie Cullum není českému publiku neznámý. Už dvakrát rozproudil tisíce návštěvníků Colours of Ostrava svou popově jazzovou show. Aktuálně se ale poprvé chystá dobít Prahu – 12. května vystoupí v novém prostoru 02 universum. Přijede v rámci turné k nové desce nazvané Taller, která vyšla loni v červnu.

Jamie Cullum není pouze mistrem v balancování mezi popem a jazzem. Díky filmovému a literárnímu vzdělání chová vřelý vztah také k filmové hudbě. Od první zakázky pro film Robinsonovi, přes veleúspěšnou píseň Gran Torino pro stejnojmenný slavný snímek Clinta Eastwooda, přes Bridget Jones: S rozumem v koncích až po závěrečnou skladbu k filmu Králové zlodějů. Cullumova hudba zazněla i v mnoha televizních seriálech a dokumentech.

Hudba je jeho vášní, což se projevuje nejen na pódiu, ale od roku 2010 i při vlastním rozhlasovém pořadu na stanici BBC Radio 2, který za dobu své existence získal také řadu ocenění. Posluchače tu Cullum uvádí nejen do světa jazzu, ale třeba i hip-hopu a elektronické hudby. Jeho hosty byli například Paul McCartney, Gil-Scott Heron, Paul Simon, Cleo Laine, Clint Eastwood, Dave Brubeck, Martin Freeman, Kate Bush nebo bubeník Metallicy Lars Ulrich. “Před mnoha lety jsem tento pořad začal dělat spíše jako takové zábavné dobrodružství, ani jsem nevěděl, kam mě to dovede. Poslouchal jsem hudebníky, díky kterým jsem si zamiloval hudbu a kteří mě tak přivedli k aktivnímu hraní. Vždy jsem věřil v sílu kvalitního ´osvíceného´ výběru, vždy jsem se cítil jako posel chytré a zaujaté dramaturgie,” říká Cullum, který se jako hostující kurátor podílel na některých svých oblíbených festivalech.

Více informací o prvním koncertu Jamieho Culluma v Praze na coloursselection.cz