Moderní technologie pronikají už i do tak zdánlivě lidské a netechnické oblasti, jakou je sex. I v Praze už mohou zájemci najít podnik se sexuálními robotkami.

Moderní technologie pronikají už i do tak zdánlivě lidské a netechnické oblasti, jakou je sex. I v Praze už mohou zájemci najít podnik se sexuálními robotkami. Zdroj: LumiDolls

Roboti ve školách: robot Nao žáky baví a motivuje.
Virtuální realita ve školách pomůže třeba s chemií, fyzikou nebo biologií.
Roboti v domácnosti: nejde jen o kuchyňské spotřebiče. Nový robot vám přiveze dokumenty, dárek či ranní kávu.
Roboti ve zdravotnictví: robotické ortézy pomáhají některým pacientům znovu chodit.
Virtuální realita slouží také záchranným jednotkám a bezpečnostním složkám.
5
Fotogalerie

Umělá inteligence a roboti aneb Co nás čeká v digitálním roce 2020

Telefon nás ráno vzbudí automaticky nastaveným budíkem, který řídí umělá inteligence v mobilu podle toho, jaké události máme na daný den naplánované v kalendáři. Mobil bude současně napojený na náš dům, na kuchyňské spotřebiče, na náš kávovar. Po snídani nasedneme na elektrické kolo, fitness hodinky nám budou měřit tep, zatímco pojedeme do práce, kde nám bude asistovat robot napojený na privátní 5G síť. Že to stále zní více jako sci-fi než skutečnost? Předpovědi podle materiálů společnosti Deloitte pro nadcházející roky ukazují, že tato vize bude stále reálnější. Náš každodenní život bude více provázaný s novými pokročilými technologiemi. Jak bude náš den vypadat v digitálním roce 2020 a jak vývoj IT ovlivní naši práci a zábavu?

Umělou inteligenci si budeme nosit doslova v kapse či kabelce. Postupně se do smartphonů budou dostávat čipy umělé inteligence, které budou schopny biometrie, rozpoznávání hlasu, filtrování vtipných obrázků, překladů, upravování fotografií včetně vyhlazování vrásek a aplikace 3D efektů a mnohého dalšího. To sice většina smartphonů dokáže již nyní, s čipy však budou procesy daleko rychlejší, jelikož jejich velká část bude prováděna lokálně. To bude také znamenat vylepšení našeho soukromí a bezpečnosti, protože nebudou všechna naše data posílána do vzdálených datacenter. Nebudeme také daleko od naplnění futuristických předpovědí masového rozšíření videomonitoringu, virtuální reality, autonomních dronů a vozů.

Privátní 5G sítě

Vícekrát nás již nebude trápit problém s přetíženým a pomalým internetovým připojením na veřejných wi-fi sítích na nádražích či letištích. V blízké budoucnosti nás čeká řešení v podobě privátních 5G sítí. Velká výhoda 5G sítě bude ale především v oblasti rostlinné výroby, logistických centrech nebo v přístavech. Majitelé budou mít možnost síť nakonfigurovat přesně dle svých potřeb a zvýšit tak efektivitu práce.  

Internet z vesmíru

Naplnění snu nejen rychlého a spolehlivého, ale také všudypřítomného internetu nám zajistí orbitální pokrytí. Předpovědi říkají, že na konci roku 2020 bude na nízké zemské oběžné dráze obíhat 700 orbitálních satelitů místo současných 200, díky čemuž bude internet celosvětově dostupnější. Budeme připojení vždy a všude.

Roboti

Přijdeme do nemocnice a v chodbě kolem nás projede nemocniční robot odvážející vzorky do laboratoře nebo přivážející jídlo pacientům. Ani to není nemožné s nástupem „proffesional service robots“. I když si současnou podobu používaných robotů představujeme spíše jako průmyslové roboty z automobilového či železářského odvětví, které známe jako ramena provádějící zejména těžkou práci, posuneme se více čapkovským směrem. Proffesional service robots budou mobilní, zejména díky rozšíření již zmiňovaných 5G sítí nebudou muset mít kabelové připojení a budou nám dělat především asistenty. Jejich využití bude například v logistice, maloobchodech, kde budou ulehčovat práci ve skladu, nebo ve zdravotnické péči.

V praxi by to mohlo vypadat podobně, jako je tomu s již zaběhlým robotem Moxi. Tento robot je napojený na nemocniční síť a místo zdravotních sester vykonává základní úkony. Jen na konci tohoto roku by pro nás mohlo pracovat kolem jednoho milionu podobných automatických pomocníků na různých pracovních místech. 

Virtuální zábava

Naše knihovny se přesunou do telefonů a sluchátek ve formě audioknih, jejichž popularita stále poroste. Spolu s poslechem knih bude populárnější i podcasting. Knihy a tradiční média proto budou dále bojovat digitalizací. Stejně tak hlavním zdrojem zábavy bude internet, streamovaná videa a stále širší nabídka, kterou nám internet nabízí. Možností také je, že po asijském vzoru bude větší množství videí a filmů volně dostupných díky financování skrze reklamy. Celkově se budou smartphony stávat naší nepostradatelnou součástí, a tak potřeba příslušenství bude stále větší – a to nejen sluchátek, reproduktorů, kamer, selfie tyčí a stojánků, ale doplníme je o daleko větší množství chytrých hodinek a fitness náramků, které nás budou podporovat ve zdravém životním stylu.

Do práce na kole

V neposlední řadě s honbou za tím „být fit“ a více eko-friendly naroste obliba používání kol a elektrokol jako dopravního prostředku pro cestu do práce či do školy. Cyklodoprava bude oblíbenější i ve městech, kde se zatím kola takové popularitě netěší. Přechod na tento způsob přepravy pomůže nejen ke snížení emisí, ale zároveň by také mohl ulevit dopravě a problémům s parkováním. Vzhledem k celkovému futuristickému postupu i v tomto případě naše cesty bude doprovázet stále větší řada technologických vylepšení a aplikací, které budou sledovat nejen cestu, ale i náš zdravotní stav.