Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Konec mentolových cigaret v EU. Na trhu byly téměř 100 let, jejich vynálezce všechny peníze prohýřil

Mentolové cigarety v Evropě končí a od 20. května zmizí z prodejních pultů nadobro. Vejde totiž v platnost dokument vycházející z tabákové směrnice EU, který zakazuje prodej cigaret s mentolovou příchutí. Mají přitom překvapivě dlouhou tradici, svět je kouří už téměř 100 let. Kdo a kdy je vymyslel?

Mentolové cigarety se poprvé objevily v roce 1925 v americkém Ohiu. S nápadem, jak si osvěžit pauzu na cigarárko, přišel mladík Lloyd Hughes, přezdívaný Spud. Legenda praví, že jeho matka trvala na tom, aby kvůli svému astma vdechoval mentolové krystaly. Těžko říct, co je na tom pravdy, každopádně Spud zjistil, že když schovává cigarety ve stejné plechové krabičce s mentolem, mají potom svěží příchuť. A tím to všechno začalo.

Nejdřív si svůj vynález nechával jen pro vlastní potěšení, potom zkusil mentolové cigarety nabízet zákazníkům restaurace, která patřila jeho otci a kde sám pracoval jako pokladní. Když viděl, že je jeho nápad populární, nechal si proces přípravy mentolových cigaret patentovat a založil si firmu. Své cigarety značky Spud potom podomně prodával po celém Ohio Valley. Netrvalo dlouho a jeho vynálezu si všimla úspěšná tabáková firma, která od něj v květnu 1926 koupila patent i značku za tehdy velmi slušných 90 000 dolarů. 

Už v roce 1932 byly mentolové cigarety Spud pátou nejpopulárnější značkou v Americe. Na jejich vynálezce už to ale nemělo žádný vliv. Ohromen svým úspěchem strávil Spud zbytek života tím, že utrácel peníze za nové vozy i letadla a především tím, že se snažil objevit další originální cigaretu. To se mu ale už nikdy nepodařilo.

Od časů Lloyda „Spuda“ Hughese se trh rozšířil a alespoň jedny mentolky měla a má v portfoliu většina tabákových značek. Větší oblibu než v USA mají mentolové cigarety už jen na Filipínách a v Kamerunu. V našich končinách, stejně jako v dalších zemích EU, je mentolová příchuť také velmi oblíbená, dopřává si jí zhruba 34 % českých kuřáků. Lednový průzkum společnosti NMS Market Research přinesl informaci, že mentolové cigarety si kupuje celá třetina kuřáků v České republice a na Slovensku. Evropská směrnice o tabákových výrobcích, která zavádí zákaz mentolových cigaret a cigaret s mentolovými kapslemi, vstoupí v platnost 20. května 2020 a to na všech trzích Evropské unie včetně bezcelních prodejen.

Tento zákaz se ale netýká elektronických cigaret a elektronických zařízení na nahřívání tabáku, jako je například IQOS. Dá se tedy předpokládat, že právě po nich sáhnout mentolový kuřáci v budoucnu. Momentálně tvoří mezi kuřáky v Česku a na Slovensku čtvrtinu.

Co na zákaz mentolových cigaret říkáte vy? Dotkne se vás, přestanete mentolové cigarety kouřit nebo sáhnete po alternativě? Dejte nám vědět do komentářů.