Batman: Zatracení

Batman: Zatracení Zdroj: Archiv nakladatelství Crew

Tento komiks obsahuje sešity série Batman: Damned #1-3 (září 2018 - červen 2019)
Joker je mrtvý. O tom není pochyb. Jedinou záhadou zůstává, jestli mu ten jeho hubený krk konečně zlomil sám Batman, nebo jestli za tím stojí jiná gothamská zlověstná síla.
Batman si na nic nevzpomíná... a čím více se noří do labyrintu tohoto případu, tím více pochybuje o všem, co se dozvídá.
Komiks vyšel také se speciálním plakátem; byl takto v prodeji pouze na Comic Con Prague 2020.
Kdo může být vhodnější k tomu, aby to všechno rozpletl, než... John Constantine?
8
Fotogalerie

Batmanova penisu se v češtině nedočkáme. Zatraceně!

U příležitosti únorové návštěvy slavného scenáristy Briana Azzarella v Praze – ano, přijel na Comic-Con Prague –, vydalo vydavatelství Crew jeho batmanovský komiks Zatracení, který vycházel ve třech pokračováních v USA v letech 2018 a 2019. Tehdy tenhle pokus o temný, temný horor s temným rytířem vzbudil rozruch z nečekaného důvodu – Batmanovi v něm byl vidět penis.

Byla to tehdy kauza, která zvedla prodeje rozhodně víc než skutečnost, že se DC snaží o komiks pro dospělého čtenáře se špičkovým scenáristou i kreslířem (Lee Bermejo má hyperrealistickou kresbu, která přímo udeří do očí – v tom dobrém slova smyslu). Když krátce po vydání navštívil Prahu i jeden ze šéfů DC, kreslíř Jim Lee, musel – s úsměvem na rtech – vypovídat o tom, jak příliš zesvětlili data, takže zatímco v náhledech penis nebyl, tak v tisku... Inu bim ho.

Dokonalý marketing

Zda je to pravda, nebo zda šlo o více než šikovný marketingový tah, se nejspíš nikdy nedozvíme. Co je důležité pro nás, je skutečnost, že v Česku vyšla zcenzurovaná verze, která se objevila v dalším vydání, jež následovalo krátce po beznadějném vyprodání komiksu.

Dost bylo netopýřích genitálií, podívejme se na příběh. Začíná to, jak už to tak bývá, smrtí. Někdo zabil Jokera a Batmana vezou v sanitce. K demaskování nedojde, netopýří muž prchá a setkává se s Constantinem alias Hellblazerem, který má v univerzu DC na starosti nadpřirozeno.

Magická pakáž

Už to značí, že nepůjde o klasický Batmanův příběh, ale o cosi „za závojem“. A název vypovídá, že sázky jsou proklatě vysoko. Jako vedlejší postavy tu vystupuje Dead Man, Zatanna, veršující démon Etrigan nebo třeba Bažináč. Kdyby ten příběh psal Alan Moore, asi by to byla komiksová událost desetiletí. Takhle šlo o událost roku, protože i když se Azzarello snaží, příběh je příliš útržkovitý, než aby ho šlo plynule vychutnat. Batman toho musí zkrátka stihnout příliš a svoje repliky musí odříkat až moc hostujících herců…

Scénář tu navíc dokonale přebíjí bombastická kresba, která strhává většinu pozornosti na sebe. Bermejo je skutečně maniakální a vyžívá se v detailech, zároveň jeho panoramatické pohledy na Gotham patří k těm nejlepším vyobrazením temného města, na jaká narazíte. Je to celé zatracené vizuální pulpové porno, které nutně nadchne každého fanouška do netopýrů.

Na Thomase nám nesahejte!

Azzarello pochopitelně dostal příležitost pohrát si s neotřesitelnými ikonami a naznačuje, že otec Bruce Waynea nebyl zdaleka tak kladná postava, jak máme všichni zapsáno. Jenže tohle mu nikdo nevěří. Celý příběh je jedna noční můra, takže i tahle skutečnost může klidně být jen jako!

O úspěch titulu se v českém jazyce postará i větší než obvyklý batmanovský formát a tvrdé desky. Tohle je fetiš, který si bude chtít dopřát každý, kdo ještě nezlomil hůl nad superhrdinským komiksem.