Proces s bývalým pražským imámem provázejí přísná bezpečnostní opatření

Proces s bývalým pražským imámem provázejí přísná bezpečnostní opatření Zdroj: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Jménem Alláha: Před soudem stojí muslim, který neuznává naše právo a tvrdí, že pro něj platí pouze šarí’a

„Na to, co jsem udělal, jsem patřičně hrdý. Nelituji toho. A pokud je mi Pánem souzeno, abych strávil několik let ve vězení nebo třeba zbytek života, s radostí to udělám,“ řekl minulý týden ve své závěrečné řeči před Městským soudem v Praze bývalý pražský imám Sámer Shehadeh. Je obžalován z účasti v teroristické skupině a financování terorismu. K tomu, že poslal teroristické organizaci peníze, se přiznal.

Proces se netýká pouze někdejšího pražského imáma, obžalovanými jsou i jeho bratr Omar Shehadeh a Fátima Hudková, kterou právě Sámer Shehadeh přes internet oddal se svým bratrem (podle práva šarí’a). U soudu je však fyzicky přítomen pouze bývalý imám, Omar a Fátima uprchli a je na ně vydán zatykač. Minimálně Omar se pravděpodobně dál nachází v Sýrii, kde se oba manželé původně přidali k teroristické organizaci. Nevidomá manželka Sámera Shehadeha Marie je pak zřejmě v Jordánsku, kde vychovává údajně šest dětí, z toho čtyři jsou jejich vlastní.

Český mudžáhid

Sámer Shehadeh a jeho bratři Abdulláh a Omar se narodili a vyrůstali v Česku. Jejich matka pocházela z Libanonu, otec z Palestiny. Rodiče před pár lety zemřeli a rodina nebyla nikdy nábožensky založena, naopak žila sekulárně.

Abdulláh, který byl povolaný k soudu coby svědek, mimo jiné vypověděl, že Sámer se začal o islám zajímat přibližně v osmnácti letech a odešel náboženství studovat do Saúdské Arábie. Omar se měl zase radikalizovat ve Velké Británii při studiích na vysoké škole. Oba bratři byli podle Abdulláha pro rodiče zklamáním. On sám s nimi není ve styku, nerozumí jim a podle něj už jim nikdo nedokáže nevysvětlit, že co dělají, není správné.

Sámera totiž ve správnosti jeho životní cesty mimo jiné utvrdilo, že když se vrátil ze Saúdské Arábie, byl zvolen do čela Muslimské obce v Praze. Kvůli sporům ale musel nakonec odejít a oficiální představitelé českých muslimských organizací se od něj distancovali. To trvá dodnes – odmítli se s Reflexem setkat a k celé kauze se vyjádřit.

Sámer Shehadeh začal své radikální názory veřejně ventilovat ještě v době, kdy byl imámem. I proto se dostal do hledáčku českých bezpečnostních služeb. Kromě toho, že pomohl svému bratrovi a jeho ženě vycestovat do Sýrie, aby se přidali k teroristické skupině, vybral a poslal této organizaci i peníze – podle obžaloby přibližně sedm tisíc eur a šest tisíc dolarů. Když Sámer po odjezdu svého bratra a Fátimy zjistil, že má horkou půdu pod nohama a konfrontaci s českými zákony se zřejmě nevyhne, utekl do Jordánska. Tam byl ale na základě zatykače v roce 2018 dopaden a poslán do české vazby.

Jeho bratr Omar je pravděpodobně stále v Sýrii. Po příjezdu tam prodělal výcvik se zbraněmi, výbušninami i v taktice boje, potom sám cvičil další bojovníky. Zřejmě se také aktivně účastnil bojů. Podle Abdulláha však již teroristickou organizaci opustil – prý k jeho zklamání nebyla čistě náboženská, ale měla i politické ambice – a dnes by měl v Sýrii vyučovat angličtinu.

Kristýna v džihádu

Fátima (původním jménem Kristýna) Hudková se k islámu dostala smutnou oklikou. Podle svého obhájce měla být v dětství sexuálně zneužívána dědečkem, poté snad obtěžována i otčímem. Matka ji navíc nikdy neměla příliš ráda, dokonce ji odložila do dětského domova, i proto je mladá žena psychicky labilní a důvěřivá.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!