Ministryně financí Alena Schillerová, vždy veselá a hravá...

Ministryně financí Alena Schillerová, vždy veselá a hravá... Zdroj: ČTK

Po úspěchu s pivem se mění i DPH na potraviny. Sníte mraženou pizzu v obchodě? Sazba bude nižší

Po nevídaném úspěchu se změnami sazby DPH na pivo, po kterém ministryně financí Alena Schillerová pošilhává po Nobelově ceně za ekonomii, se opojena úspěchem neovládla a navrhla změnu sazeb DPH na potraviny. „Jak můžete vidět, změna sazeb na pivo a hlavně jejich variabilita měla velmi blahodárný účinek na chod naší ekonomiky. Nové sazby mají účinnost až od května a už teď přináší ovoce. Už nyní hospodští zlevňují pivo a zároveň s tím přibývá prostředků ve státní pokladně, to je výsledek prozíravého kroku, umění a intuice a tu já rozhodně mám,“ usmívala se Alena Schillerová na tiskové konferenci.

„Jasně, že ze začátku si to musí sednout. Lidé si stěžují, že je v tom zmatek, ale vždyť je to tak jednoduché! U piva, když si dáte například točené nealko pivo do džbánku a odnesete si ho domů, bude sazba DPH dvacet jedna procent.“ V ten moment se k paní ministryni nahnul jeden z jejich poradců. „Patnáct procent? A na co je teda těch dvacet jedna procent?“ podivila se Schillerová, když se dozvěděla od poradce, jak to ve skutečnosti je. „A co když to chci vypít v hospodě?“ zajímala se Schillerová u poradce, aniž by věnovala pozornost novinářům v sále.

„To je hroznej bordel v tomhle. Kdo se v tom má vyznat?“ rozčílila se šeptem, načež se opět obrátila k mikrofonům a s úsměvem pokračovala. „Jak už jsem říkala, rozdílné DPH na piva přináší jen samá pozitiva, takže jsem se rozhodla rozdílné sazby DPH zavést i u potravin. Pokud si potraviny v obchodě koupíte a odnesete si je domů, kde je sníte, bude jejich sazba 21 procent. Pokud ale potraviny sníte přímo v obchodě, bude sazba jen patnáct procent. A když potraviny v obchodě ani nesníte, ani si je neodnesete domů, pouze je zaplatíte, necháte je tam a odejdete, bude sazba dokonce 10 procent,“ pozvedla Schillerová ruce a posunky otevřenými dlaněmi dávala novinářům pokyn k tomu, aby jí zatleskali nebo aby rovnou provedli mexickou vlnu.

Mrtvolné ticho v sále pročíslo jen nesmělé odkašlání jednoho z přítomných novinářů, což paní ministryni donutilo novinku kolem DPH dovysvětlit. „Smyslem změny DPH na potraviny je ulevit hlavně menším prodejcům a donutit ty větší, aby zlevnili. Těžit z toho budou občané. Nejvíce ti, kteří si potraviny snědí rovnou v obchodě, případně je pouze zaplatí a nechají na místě,“ řekla Schillerová.

„A to není všechno, jelikož mám ráda červenou barvu, tak všechny červené potraviny, které si zákazník sní přímo v obchodě, budou mít sazbu DPH deset procent. Naopak nemám ráda zelenou barvu, takže všechny zelené potraviny budou mít sazbu 21 procent a je úplně jedno, kde je zákazník sní,“ ukončila paní ministryně tiskovou konferenci, načež její asistent zpustil ohňostroj a vypustil holubice a paní ministryně odjela v kočáru taženém černým hřebcem konat dobro zase někam jinam.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. DPH na potraviny se (zatím) nemění, změny u zdanění piva vyvolávají značné obavy.