Velkou Británii pustoší bouře Dennis. (15.2.2020)

Velkou Británii pustoší bouře Dennis. (15.2.2020) Zdroj: Reuters

Velkou Británii pustoší bouře Dennis. (15.2.2020)
Velkou Británii pustší bouře Dennis. Velká voda se přihnala do jižního Walesu. (16.2.2020)
Na Británii se žene bouře Dennis. Mohla by být ničivější než orkán Ciara, který Britské ostrovy zasáhl minulý týden.
Na Británii se žene bouře Dennis. Mohla by být ničivější než orkán Ciara, který Britské ostrovy zasáhl minulý týden.
Velkou Británii pustší bouře Dennis. Velká voda se přihnala do jižního Walesu. (16.2.2020)
5
Fotogalerie

Británii dál sužuje bouře Dennis, povodně hrozí i ve Francii

Bouře Dennis dnes s plnou silou udeřila na Britské ostrovy. Meteorologové vydali varování před záplavami pro tři stovky míst po celé Británii, největší nebezpečí hrozí v jižním Walesu. Před silným větrem, který by mohl dosahovat až 120 kilometrů za hodinu, celou západní část země varovali i meteorologové v Irsku. Druhý nejvyšší stupeň varování kvůli záplavám platí také na francouzském Bretaňském poloostrově.

Před týdnem postihla Evropu bouře Ciara, které se přezdívalo také Sabine. Na Britských ostrovech napáchala škody, podle některých odhadů by ale následky vichru Dennis mohly být ještě horší.

Severní Irsko má dnes podle britských meteorologů to nejhorší za sebou, Skotsko, Anglie a Wales se ale dál potýkají se silným větrem a vydatným deštěm. Nejvyšší stupeň varování před záplavami platí pro jižní Wales. Řeky a potoky by se ale z břehů mohly vylít i na dalších třech stech míst po celém Spojeném království.

V sobotu obyvatelům hrabství West Yorkshire, kde před týdnem napáchala bouře Ciara velké škody, pomáhala s přípravami na možné záplavy armáda.

Kvůli silnému větru zrušily aerolinky EasyJet a British Airways o víkendu celkem přes čtyři stovky letů. S problémy se kvůli tomu potýkaly desítky tisíc cestujících.

Podle stránek pražského letiště byla dnes zrušena i dvojice letů aerolinek EasyJet na lince mezi Prahou a londýnským letištěm Gatwick. V sobotu byl zrušen jeden pár letů mezi Prahou a letištěm Heathrow.

V sobotu záchranáři z moře u pobřeží Kentu vytáhli při dvou oddělených akcích dva mrtvé. Pouze v jednom případě dávají podle BBC úmrtí do souvislosti s bouřlivým počasím.

Druhý nejvyšší stupeň varování platí také na celém západním pobřeží Irska, kde hrozí zaplavení pobřežních měst a vesnic. Irská policie vyzvala, aby lidé na pláže na západním pobřeží raději vůbec nechodili.

Bouře Dennis se bude dnes postupně přesouvat nad kontinent. Druhý nejvyšší stupeň varování před deštěm a záplavami proto vyhlásili také meteorologové ve Francii. Platí pro dva departementy na Bretaňském poloostrově.