Nejstarší člověk světa Chitetsu Watanabe

Nejstarší člověk světa Chitetsu Watanabe Zdroj: ČTK

Tohle je nejstarší muž planety: Chitetsu Watanabe, seznamte se

Žil v době, kdy Japonsko na začátku 20. století okupovalo Koreu, pamatuje první světovou válku, poté japonskou invazi Mandžuska, dokonce se přímo zúčastnil druhé světové války. Výčet nejvýznamnějších historických milníků Japonska od začátku 20. století až po součastnost by zabral ještě několik dalších řádků. Chitetsu Watanabe, 112 let a 344 dní starý muž, toho již zkrátka zažil a viděl opravdu hodně. Ve středu ho organizace Guinessovy světové rekordy prohlásila za nejstaršího žijícího muže.

Oficiální oznámení proběhlo v domě pečovatelské služby v Japonsku ve městě Niigata, kde Watanabe momentálně bydlí. Při příležitosti obdržel certifikát Guinessových rekordů. Narodil se před téměř 113 lety v roce 1907 ve městě Niigata na největším japonském ostrově Honšú. Byl nejstarším z osmi sourozenců.

Vystudoval střední zemědělskou školu a začal pracovat ve společnosti Dai-Nippon Meiji Sugar, která funguje dodnes. Poté se Watanabe přestěhoval na Tchaj-wan, kde firmě pomáhal uzavírat obchodní dohody s cukrovou třtinou. Na ostrově se oženil a se svou ženou Mitsue měli 3 děti. Ke konci druhé světové války v roce 1944 také sloužil v armádě ve válce v Tichomoří.

Poté se přestěhoval zpět do Niigaty, kde až do důchodu pracoval v zemědělské kanceláři. Jenže ani důchod mu nesebral elán do života, se svým synem v roce 1974 postavil nový rodinný dům. Vedle něj měli hektar zemědělské půdy, o kterou se Chitetsu až do svých 104 let staral. Jeho velkým koníčkem bylo také pěstování bonsajů, údajně jich měl přes 100.

Recept na dlouhověkost

„Žili jsme společně přes 50 let, nikdy jsem ho ale neslyšela zvýšit hlas ani jsem ho neviděla naštvaného. Myslím si, že soužití velké rodiny pod jednou střechou a neustálý kontakt se svými vnoučaty a pravnoučaty mu pomohly udržet úsměv na tváři,“ vysvětlovala Yoko Watanabe, manželka jeho prvorozeného syna.

Chitetsu podstatnou část života pracoval pro firmu zabývající se výrobou cukru. Možná i z toho důvodu je velkým milovníkem všeho sladkého. Protože mu ale většina zubů vypadala, preferuje takové dobroty, které nemusí moc kousat.

Zdá se, že v Japonsku znají recept na dlouhověkost. Rekord pro nejstarší ženu totiž drží Japonka Kane Tanaka, ta je se svými 117 lety ještě o 5 let starší než Watanabe. A celkový rekord pro nejstaršího muže vůbec drží zesnulý Japonec Jiroemon Kimura, který se narodil 19. dubna 1897 a zemřel ve věku 116 let a 54 dní.