Marihuana - ilustrační foto

Marihuana - ilustrační foto Zdroj: Pixabay

Legalizační proces pokračuje. V Coloradu bude možné studovat na univerzitě marihuanu

Mezi důsledky legalizačního procesu patří mimo jiné například vznik nových legálních pracovních míst nebo zavádění nových studijních oborů. Colorado State University-Pueblo na podzim 2020 spustí vědní bakalářský obor pod názvem „Konopí, biologie a chemie“. Minulý týden to oznámila vládní coloradská organizace pro vyšší vzdělání a dodala, že se bude jednat o jeden z prvních oborů tohoto typu v USA.

„Studium bude zaměřené na znalosti potřebné pro práci v konopném průmyslu, výuka bude podobná jako při studiu oborů biologie a chemie,“ uvedl pro deník The Denver Post David Lehmpuhl, děkan fakulty vědy a matematiky CSU-Pueblo. Podle něj tímto způsobem škola reaguje na zvyšující se poptávku v rámci konopného průmyslu. „Konopný průmysl se stal jedním z důležitých sektorů ekonomiky naší země. Nejsme pro ani proti marihuaně. My řešíme vědu a chceme v ní naše studenty vzdělávat,“ dodal. O obor očekává velký zájem.

Studijní program se dále dělí na 2 hlavní části, a sice přírodní produkty a analytickou chemii. Studenti přírodních produktů se budou zabývat zejména biologií, k tomu přibydou předměty navíc, jako jsou neurobiologie, biochemie a genetika. Zaměření na analytickou chemii bude obsahovat práci s chemickými sloučeninami, jako je kanabidiol (také CBD, látka obsažená v konopí). Škola má povolení pouze k pěstování technického konopí, v laboratořích se proto studenti nesetkají s produkty obsahujícími vysoké množství THC.

Stát Colorado použití marihuany k rekreačním účelům povolil už v roce 2014. Rostlina je ale vládní organizací DEA (United States Drug Enforcement Agency) považována za drogu úrovně „Schedule 1“. Do této skupiny patří takové drogy, které mají mít vysoký potenciál ke zneužití. Do stejné kategorie může spadat i například heroin, LSD nebo extáze (MDMA). Z toho důvodu se vláda výzkumem konopí příliš nezabývá.

Konopný průmysl

Podle serveru leafly.com zapříčinila postupná legalizace konopí v USA vznik téměř 250 000 nových pracovních míst. Oproti loňskému roku jich přibylo 15 %, statistika tedy indikuje pokračující expanzi konopného průmyslu, který poslední 4 roky roste rychleji než jakýkoliv jiný.