Video placeholde

Matka se ve virtuální realitě shledala se zesnulou dcerou. Korejská firma umožňuje rozloučení s mrtvými

Může virtuální realita „oživit“ mrtvé a pomoci pozůstalým vyrovnat se s jejich ztrátou? Korejská televizní show zprostředkovala virtuální setkání matky se svou zesnulou dcerou. Sedmiletá Nayeon zemřela na nemoc v roce 2016, ale truchlící matka Jang Ji-sung dostala ještě jednu příležitost se s dcerou rozloučit.

Korejská společnost MBC pracovala na designu obličeje, těla a zvuku hlasu tak, aby byl obraz dcery ve virtuální realitě co nejvěrnější. Matka si nasadí brýle a rukavice pro ovládání virtuální reality a je „přenesena“ do zahrady, kde se znovu setká se svou zesnulou dcerou. V zahradě ji přivítá Nayeon v růžových šatech a říká, že jí maminka chyběla. Modelu se lze dotknout a povídat si s ním, obraz dívky také přesvědčoval matku, že je vše v pořádku a že už netrpí: „Mami, vidíš, že už mě nic nebolí, že?“ Jang Ji-sung nejprve váhala se obrazu dcery dotknout, ale Nayeon ji sama vyzve, aby ji vzala za ruku.

Maminka ve videu pláče dojetím a později uvedla, že celá zkušenost byla úžasná. Odborníci však varují, že takovýto projekt zahrnuje etický problém, a navíc může pozůstalým uškodit na psychologické úrovni.

„Jen proto, že je možné použít technologii k virtuálním setkáním zesnulých s pozůstalými, neznamená, že bychom to měli dělat,“ říká doktorka Sarah Jones, zástupce děkana na univerzitě De Montfort , Leicester.

Jedním z hlavních problémů jsou práva zesnulého. Jak můžeme vědět, že by chtěli být přivedeni zpátky v této podobě? A kdo vybírá slova, která zazní z jejich úst? Psychologický problém pak může nastat na straně pozůstalého, který se s někým takto znovu „shledá“, neboť celá situace je uměle vytvořena a jednoduše ještě nemůžeme vědět, zda to na psychiku pozůstalého bude mít pozitivní, či spíše negativní efekt.