Video placeholde

Chytré algoritmy převedly 125 let starý film do vysokého rozlišení. Co vše lze vytáhnout ze záznamu z 1895?

Denis Shiryaev prezentoval na svém YouTube kanále schopnosti „umělé inteligence“ při zpracování starých filmových záběrů. Pro tyto účely použil padesátisekundový němý černobílý film Příjezd vlaku do stanice La Ciotat, který v roce 1895 natočili bratři Auguste a Louis Lumièrové. 

Jako většina tehdejších filmů bratří Lumièrových se i Příjezd vlaku skládá jen z jednoho záběru. Necelou minutu trvající snímek zachycuje příjezd vlaku do stanice ve francouzském přímořském městě La Ciotat. Obrazová kvalita snímku odpovídá možnostem a schopnostem dobové kamery, jak ostatně můžete posoudit sami: 

Film Příjezd vlaku do stanice La Ciotat prý působil při promítání v kinech paniku, neboť děsil některé diváky tím, že vlak projede skrz plátno. Nakolik je tato historka pravdivá už dnes nezjistíme, avšak s ohledem na to, jakou novinkou v té době byly filmové projekce, se jistě pro mnohé jednalo o jedinečný zážitek.

Denis Shiryaev použil nejlepší dostupnou digitální kopii snímku, která už byla částečně očištěná a v rozlišení 720p:

Následně toto video nechal zpracovat algoritmy využívající neuronové sítě. Ty se snažily obraz rekonstruovat na základě metod strojového učení a následně jej dopočítaly do rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu. 

Pokračujte ve čtení zde >>>