Obyvatelé malé horské vesničky v Mexiku nemají na výběr – musí se bránit sami

Obyvatelé malé horské vesničky v Mexiku nemají na výběr – musí se bránit sami Zdroj: Profimedia.cz

Místo pera samopal. Mexické děti se učí, jak se bránit před útoky drogových kartelů

Mexiko a jeho obyvatele dlouhodobě sužují problémy s drogovými kartely. Ty se neštítí mučení ani vražd, a navíc spolu válčí i mezi sebou. Přímo uprostřed jedné z takových gangových rozepří se nachází malá horská vesnička Rincón de Chautla v mexickém státě Guerrero. Její obyvatelé nemají na výběr, se zbraní se tam učí zacházet ženy i děti.

Vesnice leží jižně od hlavního města Mexika Ciudad de México. Tamní obyvatelstvo čítá dohromady pouhých 87 lidí, 45 z celkového počtu potom tvoří ženy. I přes nízké počty nebo možná právě proto jsou všichni odhodlaní vesnici chránit před dvěma znepřátelenými gangy, Los Ardillos a Los Rojos.

„Říkají, že nám zabijí muže a příjdou k nám domů, za námi a dětmi. Proto jsme se rozhodli, že se budeme bránit,“ uvedla jedna z žen z vesnice podle serveru mexiconewsdaily.com. „Dodnes jsme se nedočkali žádné podpory od vlády, opustili nás…“ vysvětlovala s dítětem na zádech Adela Virgiliová.

Kartely oblikčují oblast, kde se nachází 16 horských vesniček. Lidé z nich přestali posílat své děti do školy a mají strach oblast opustit. Minulý měsíc jeden z gangů, pravděpodobně Los Ardillos, přepadl skupinu deseti muzikantů. Překročili totiž hranice teritoria, ve kterém působí místní obranná milice vystupující pod názvem CRAC-PF. Nikdo z nich nepřežil. Úřady také uvedly, že se našla pouze spálená těla.

Podle zakladatele CRAC-PF chce kartel Los Ardillos donutit farmáře, aby pro ně pěstovali opium. Místní tvrdí, že jim nezbyla jiná možnost než všem včetně žen a dětí poskytnout výcvik zacházení se zbraní. „Pokud umřeme, bude to ve stoje, a ne na kolenou,“ dodala Sara Floresová, další žena se zbraní v ruce.

Lidská práva

Rozhodnutí připravovat děti na boj se však nelíbilo vládě a guerrerské komisi pro lidská práva. Tímto způsobem prý rodiče porušují lidská práva. Podle mexického prezidenta Manuela Andrese Lopeze Obradora by se za sebe měl stydět každý, kdo nechá dítě pozvednout zbraň.

„Tohle je veřejné volání o pomoc komunity, který byla zahnána do koutu,“ řekl pro agenturu Reuters Falko Ernst, analytik Mezinárodní krizové skupiny. „Neúspěšně se pokouší získat pomoc federální a státní vlády, proto se snaží upoutat pozornost,“ dodal.

„Dělají to, aby byli připraveni chránit svoji rodinu, své sourozence a aby byli schopni bránit vesnici,“ komentoval situaci Sanchez Luna, místní farmář z jedné z horských vesnic, jehož bratr před pěti leti založil CRAC-PF.