Video placeholde
Bývalá záložní nemocnice v Jílovém u Prahy
Bývalá záložní nemocnice v Jílovém u Prahy
Bývalá záložní nemocnice v Jílovém u Prahy
Bývalá záložní nemocnice v Jílovém u Prahy
Bývalá záložní nemocnice v Jílovém u Prahy
42
Fotogalerie

Zelené operační sály a márnice ve sklepě. Podívejte se do nemocnice duchů, která stojí nedaleko Prahy

Nedaleko centra Jílového u Prahy se rozprostírá obrovský areál. Už na první pohled je patrné, že sem se chodit nemá. Vymlácená okna, posprejované zdi i nápisy varující před vstupem. Zvenku nic nenapovídá tomu, že se jednalo o bývalou vojenskou záložní nemocnici, které v Československu vyrostly na přelomu 60. a 70. let. Sloužit měly v případě války, epidemie či jaderné katastrofy. K jejich použití ale nikdy nedošlo. Podívejte se, jak to dnes vypadá v útrobách tohoto tajemného zařízení.

Záložní nemocnice je obrovská. Na první i na druhý pohled vypadá tak, jako by z okna vypadla své sestře v Hředlých na Křivoklátsku, o které jsme podrobně psali tady. Jen je v horším stavu. Mnohem horším. Vytlučená okna, nepořádek na dvoře i posprejovaná fasáda. Dovnitř vstupujeme se souhlasem starosty i současných majitelů.

Strach nám nahánějí jen rozbitá okna, ze kterých kvůli silnému větru může každou chvíli vypadnout obří kus skla. Vevnitř je nám to povědomé. Uspořádání je stejné jako v Hředlích. Vstupní hala, recepce, dva výtahy. Jen je to tu jak v hororovém filmu. Výtahy jsou rozmlácené na kusy, chybí tu dveře i velká část oken. Meluzína vytváří v patrech nad námi podivné zvuky, všude je prach, omítka je popraskaná a pokrytá pavučinami. Nikdo tu ale není, tohle místo chátrá už 30 let. Co se dalo ukrást, už se dávno ukradlo. Většina zdí je posprejovaná.

Operačních sálů tu bývalo daleko víc. Šest, možná osm a působí impozantně. Jsou rozmístěny do kruhu v jednom z křídel, z vybavení se ale nic nedochovalo, jen tmavě zelené kachličky na stěnách od podlahy až ke stropu a kabely od operačních světel. Na zemi nacházíme staré dodací listy léků. Jsou na morfium a pochází ze 70. a 80. let, jak je personál neustále obměňoval kvůli expiraci. Všechna patra jsou stejná – obrovské pokoje, které dnes zdobí graffiti, sociální zařízení s utrhanými záchody. Jen ve sklepě „straší“ márnice s pitevnou. Ale žádný nebožtík tu nikdy pitván nebyl.

Tenhle stav by měl ale brzy skončit. Po desítkách let chátrání se už věci daly do pohybu. „Je to takové naše bolavé místo, často tam musí jezdit městská policie. Lezou tam děti i sprejeři. V současnosti má majitel požadavek na změnu územního plánu, protože se tam původně počítá s kompletní demolicí a výstavbou rodinných domů. To by bylo ale strašně drahé, takže jednáme o tom, že by tam byl bytový dům,“ říká starosta Jílového Pavel Pešek. Jeho slova potvrzuje i jeden z majitelů. „Koupili jsme budovy nemocnice a potřebné pozemky. Máme hotovou architektonickou studii a jednáme s majiteli okolních pozemků, jak místo co nejvíce zvelebit. Do konce roku bychom chtěli dotáhnout změnu územního plánu a pak začít s přestavbou, kterou odhadujeme na dva roky. Část se bude bourat, je v dezolátním stavu, tak pozor, kam šlapete,“ varuje nás Jiří Mallát z firmy Docotia, která nyní areál vlastní.

Podívejte se v naší fotogalerii, v jakém stavu se nemocnice nachází: