Vítr uvolnil střechu ve Washingtonově ulici.

Vítr uvolnil střechu ve Washingtonově ulici. Zdroj: Hasiči Praha

Na budovu dětského domova se školou v ulici Jana Masaryka v Praze na Vinohradech spadl strom, 10. února 2020.
Vichr v Kladně sesunul kus střechy.
Záběry z Německa
Situace v Británii
Vítr uvolnil střechu ve Washingtonově ulici v Praze.
66
Fotogalerie

Vítr v Česku přesáhl rychlost orkánu, zastavil vlaky a přerušil proud. Nebezpečí trvá celý den

Vítr v Česku dosáhl v noci na dnešek rychlosti až 180 kilometrů za hodinu, už brzy ráno přerušil mnohde dopravu i dodávky proudu pro sto tisíc odběratelů. Spadlé stromy si kromě výpadků proudu a přerušení železniční i silniční dopravy vyžádaly také jedno zranění. Na Prachaticku byl jeden člověk lehce zraněn po pádu stromu na auto. Vítr ovlivnil i leteckou dopravu. Preventivně budou uzavřeny některé parky, hřbitovy či zoologické zahrady. Liberecký kraj také doporučil rodičům, ať neposílají děti do školy. Vítr nadále v mnoha krajích komplikuje dopravu a zaměstnává hasiče. Bez proudu zůstalo kvůli větru 120 tisíc odběratelů elektřiny v ČR. Silný vítr komplikuje situaci v mnoha evropských státech, německá letiště již například zrušila přes 800 letů.

Už v noci vítr přicházející do Česka z Německa místy značně přesáhl sílu orkánu. Na Sněžce dosáhl v nárazech rychlosti až 180 kilometrů za hodinu a na dalších místech na horách se rychlost větru přiblížila 130 kilometrům za hodinu. Na Twitteru to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). I v nížinách se rychlost větru dostala vysoko, v nárazech činila podle meteorologů asi 100 kilometrů za hodinu. Vítr shazoval stromy a větve.

Kalamitní stav vyhlásili energetici ve čtyřech krajích kvůli hromadění poruch na elektrickém vedení kvůli silnému větru. Bez elektřiny bylo před 10:00 podle informací ČTK od firem ČEZ a E.ON zhruba přes 120 tisíc odběratelů. V síti ČEZ to bylo přes 70 tisíc míst a v síti E.ON kolem 50 tisíc. Kalamitní stav vyhlásil ČEZ v Karlovarském, Plzeňském a Středočeském kraji a E.ON v Jihočeském kraji. Ráno byly také bez proudu tisíce lidí v síti skupiny PRE na okraji Prahy, ale tam už byly dodávky proudu obnoveny.

Během dopoledne se situace zlepšila, do 11:00 klesl počet míst bez proudu na 76.000 a ubylo i výluk na tratích.

Popadané stromy také na řadě míst zastavily vlaky. Před 8:00 přetrvávaly problémy podle webu Českých drah na více než dvaceti tratích po celé zemi. Potíže byly hlavně v Čechách, například mezi Klatovy a Plzní, Chebem a Plzní či na tratích kolem Českých Budějovic, ale některé tratě uzavřel vítr i na Moravě. V noci na dnešek byl také kvůli problémům s větrem v Německu zastaven provoz na tratích mezi Českem a Německem.

Kvůli silnému větru nejezdí vlaky z Českých Budějovic. Provoz na všechny směry z jihočeské metropole blokují popadané stromy nebo porušené vedení. Omezení potrvá minimálně celé dopoledne.

Ve Starém Městě u Frýdku-Místku dnes před 10:30 narazil osobní vlak do spadlého stromu. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, vlaky ale na trati nejezdí a mezi Frýdkem-Místkem a Baškou je zavedena náhradní autobusová doprava. Nehoda se podle policie stala kousek před přejezdem. „Provoz bude přerušený předběžně do 13:00,“ řekla ČTK mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Hasiči v celém Česku vyjeli kvůli větru dnes do 7:00 k více než šesti stovkám událostí. „Nejhorší situace je ve Středočeském, Jihočeském, Plzeňském a Karlovarském kraji a také hlavním městě,“ uvedla mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicole Studená.

Hasiči zasahovali čtrnáckrát častěji než normálně

Hasiči v Česku dnes zasahovali kvůli silnému větru čtrnáctkrát častěji než normálně za celý den. Zásahů bylo od půlnoci do 13:00 téměř 2300 hlavně kvůli popadaným stromům a větvím. Zatím k nejvíce událostem, téměř čtyřem stovkám, vyjeli hasiči mezi 12:00 a 13:00. Běžně přitom bývá takzvaných technických zásahů, jako jsou třeba spadlé stromy, 162 za celý den.

Nejvíce zásahů měli podle mluvčí hasiči v Praze, Středočeském, Plzeňském a Jihočeském kraji. Po poledni si prvenství v souvislosti s výjezdy hasičů stále podle mluvčí držel Jihočeský kraj, těsně v závěsu za ním skončily Středočeský a Plzeňský kraj. Za poslední tři hodiny ale výrazně přibylo zásahů v Moravskoslezském kraji, sdělila mluvčí kolem 13:30.

Pád stromu na osobní auto třeba v Libínském sedle na Prachaticku lehce zranil jednoho člověka. Spadlý strom také uzavřel například silnici I/24 u Nové Vsi nad Lužnicí zhruba 500 metrů před hraničním přechodem a na I/50 u Uherského Brodu převrátil vítr nákladní auto s vlekem. Dálniční síť je podle mluvčího Ředitelství silnic i dálnic Jana Rýdla zatím sjízdná bez omezení. „Ale vidíme na kamerách, že řidiči mají často s poryvy větru problémy. ŘSD doporučuje snížit rychlost a velkou opatrnost na otevřených úsecích a při předjíždění kamionů,“ varoval.

Silný vítr dnes také zastavil kabinovou lanovku na Sněžku. Mimo provoz se ocitly spodní i horní úsek. Provoz lanovky na Sněžku je podle správců lanovky možný do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Horská služba Krkonoše nedoporučuje kvůli silnému větru hřebenové túry.

Liberecký kraj kvůli orkánu už v neděli večer doporučil rodičům nechat raději děti doma. „Provoz škol bude v omezeném režimu zajištěn, absence bude omluvena,“ řekl ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Karlovarský kraj vyzval ředitele škol, aby akceptovali případné absence dojíždějících žáků. Některá města kvůli větru preventivně uzavřela místa, kde jsou vzrostlé stromy. Například Mladá Boleslav zavřela park Štěpánka, les v lokalitě Na Radouči a městské hřbitovy. Hřbitovy jsou zavřené i třeba v Kladně nebo Prostějově. Preventivně se uzavírá i pražská zoo nebo Safari Park ve Dvoře Králové.

Orkán Sabine v lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) podle prvních předběžných odhadů už poničil asi milion metrů krychlových dřeva. Lesníci předpokládají, že nejvíce budou poškozené porosty po kůrovcové těžbě, které hůře odolávají bouřlivému větru. Finančně podnik škody zatím nevyčíslil,

Německá letiště zrušila přes 800 letů

Bouře, která se v neděli a v noci na dnešek prohnala západní Evropou, si v Německu vyžádala několik těžce zraněných. Ve Švédsku se převrátil člun s rybáři, jeden z nich zahynul, další se pohřešuje. I dnes musely být kvůli bouřlivému počasí na severozápadě Evropy zrušeny stovky letů či vlakových spojení.

Kvůli orkánu Sabine, jehož vítr místy dosahuje až 180 kilometrů za hodinu, německá letiště v pondělí zrušila přes 800 letů. Dálková železniční doprava v celé zemi bude stát nejméně do 10:00. Velké problémy se ale očekávají po celý den. Živel, který dnes zasáhne především jih země, si už vyžádal několik těžce zraněných. V částech Německa kvůli němu zůstanou uzavřené školy.

Bouře, která s sebou přinesla silný vítr, se v neděli přehnala mimo jiné přes Británii a Irsko, kde zanechala bez elektřiny desítky tisíc domácností. Informovala o tom agentura AFP. Kvůli bouři, které se v Německu říká Sabine a v Británii Ciara, byla přerušena doprava na celých Britských ostrovech, zrušení či odložení spojů zasáhlo leteckou, železniční i lodní přepravu. Bouři doprovázely přívalové deště a vítr o síle podobné hurikánu. Největší rychlost větru - 150 kilometrů za hodinu - zaznamenali ve vesnici Aberdaron ve Walesu. I dnes stále platí přes 170 vydaných varování před záplavami, ohrožen je zejména sever Anglie i jižní pobřeží. V neděli večer zůstávalo bez elektřiny 62 tisíc domácností.

Francouzská meteorologická služba již v neděli večer vydala oranžovou, tedy druhou nejvážnější výstrahu pro 42 departementů a varovala před vysokými „záplavovými vlnami“ na pobřeží. Zejména na sever Británie bouře přinesla rozsáhlé záplavy, meteorologové i nadále varují před silným větrem, vydatným deštěm a sněhem. „I když bouře Ciara postupně odchází, neznamená to, že nás čeká klidnější počasí,“ uvedl meteorolog Alex Burkill. Počasí podle něj zůstane velmi nestálé, varoval zejména před hrozícími sněhovými bouřemi.