Video placeholde

Babiše matka špatně vychovala, tak se s ním soudím, nesnáším lži. Rodina se mnou kvůli němu nemluví, říká Filipová

Jana Filipová je silná žena. Soudí se s Andrejem Babišem kvůli jeho výroku o zaplacených demonstrantech. Chce omluvu a věří, že ji dostane. První kolo vyhrála a teď čeká, jak dopadne odvolání. Otevřeně popisuje útoky, které musela vytrpět, jak s tou lží bojovala a bojuje. Vyhrožovali jí smrtí a policie dokonce jednoho pachatele vypátrala. Kauza ale taky rozdělila její rodinu.

Jedna dcera s ní vůbec nemluví a žádala, aby si změnila jméno, syn na sociální síti „lajkuje“ komentáře, které na ni útočí. Její otec jí posílá dezinformační řetězové e-maily, včetně toho, který ji obviňuje z toho, že je zaplacená. Jana Filipová říká, že snad děti jednou uznají, že měla pravdu, třeba nad hrobem. Nelituje, stojí jí to prý za to, všechno by to udělala znovu.

Jana Filipová líčí útoky, které na ni mířily. Lidé jí přáli, aby ji zabila rakovina, nebo jí vyhrožovali umlácením lopatou. Mluví o vůbec největším strachu, jaký zažila. Skončilo to ale ze dne na den a Filipová je přesvědčená, že lidé okolo premiéra útoky a trolly nějak řídí. Policie teď jednoho z lidí, kteří jí vyhrožovali e-mailem, vypátrala. Jde o důchodce, který neunesl, že Filipová vyhrála první kolo soudu.

Proč to všechno Jana Filipová dělá? Říká, že 21 let žila za komunismu ve lži, nevěděla o Havlovi ani disidentech a nechce, aby se něco takového vrátilo. Andrej Babiš podle ní lidi manipuluje a podvádí je. Na demonstracích, které taky pořádá a na které chodí, ale cítí posuny a je optimistická, že se věci změní.

Proč začala Jana Filipová pořádat demonstrace? Proč lidé věří, že jsou demonstranti zaplacení a jak to dokáže rozdělit přátele i rodiny? Jak se vyrovnala s reakcí svého okolí? Proč jí to i přes to všechno, co zažila a zažívá, stálo za to? A proč jí taky vadí lži?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>