Video placeholde

Star Wars před sebou mají slibnou budoucnost. Stačí opustit staré známé a přidat světelné meče

Nová trilogie Hvězdných válek byla přijata rozporuplně. Závěrečný film hodnotí studio Disney jako propadák, i když vydělal celosvětově miliardu dolarů. Jeho druhé dítko Marvel zisky z kin za poslední film s Avengers téměř ztrojnásobil. Neznamená to ale konec Star Wars. Spíš naopak. Přelom roku 2019 a 2020 byl pro tuto hvězdnou ságu nejnabitější v historii. Dočkali jsme se hry, seriálu a právě zmíněného filmu. A pokračovat se bude, jen ne v tak zběsilém tempu, s rozvahou. Více si můžete poslechnout v našem podcastu v úvodu článku.

V listopadu loňskou Star Wars smršť odstartovala hra Jedi: Fallen Order. Po neuvěřitelně dlouhé době jde konečně o hru pro jednoho hráče ze světa Hvězdných válek. Skvělý level design, příběh zasazený do zajímavého časového období (mezi epizodu 3 a 4) a náročné souboje se světelným mečem vám dají pocítit, že jste skutečně v předaleké galaxii. Má to ale i mínusy – třeba hlavní postava i jeho parťáci jsou nemastní neslaní. Naštěstí to skvělému zážitku z hraní příliš nevadí a zcela jistě se dočkáme pokračování.

Po dvou týdnech od vydání hry na nás zaútočil první hraný Star Wars seriál – Mandalorian. Ten si získal srdce fanoušků hned první epizodou a až do té poslední je nepustil. Westernová stylizace, baby „Yoda“ a skvělé přestřelky tu velmi dobře fungují. Navíc nám seriál dal tři zajímavá jména. Jon Favreau, autor celého projektu, ukázal, že má ke Star Wars blízko a značce rozumí. Dave Filoni, který je otcem animovaných seriálů ze světa Hvězdných válek, potvrdil, že mu to půjde i v hraném světě. A Taika Waititi, novozélandská režisérská superstar, která všechny uchvátila precizně zfilmovanou poslední epizodou seriálu. Tito tři by měli dostat u Disney více prostoru (možná i vlastní filmy) a to by rozhodně nebyl krok špatným směrem.

Poslední část se týká filmu Vzestup Skywalkera. Tomu jsme se dost věnovali v samostatné recenzi na webu, v našem podcastu se na film díváme s delším odstupem. Například kolik si toho vlastně pamatujeme a kolik tam bylo opravdu dobrých soubojů se světelnými meči. Právě to je věc, která celou sérii definuje. V poslední době se ale zdá, že je světelný meč sprosté slovo a ve filmech i seriálech se vyskytuje zoufale málo. Po hodnocení filmu se věnujeme nejbližší budoucnosti ságy a čeká nás toho opravdu požehnaně. Přesvědčte se o tom sami v našem podcastu v úvodu článku.