Hana Lipovská.

Hana Lipovská. Zdroj: Twitter

Senátorská petice proti nominaci ekonomky Hany Lipovské do Rady ČT je agresivní a nedemokratická

Poslanecká sněmovna bude zanedlouho vybírat šest členů Rady České televize za ty, jejichž mandát končí 26. března 2020. A kolem Rady ČT to prská, bublá a vře. Nemohu mávnout rukou nad tím, že skupina devatenácti senátorů vyzvala Českou biskupskou konferenci, aby stáhla kandidaturu mladé konzervativní (katolické) ekonomky Hany Lipovské. Sepsali k tomu dokonce petici.

Devatenáct našich ctihodných senátorů razantně tvrdí, že paní Lipovská prý veřejně zpochybňuje smysl existence veřejnoprávních médií. Přiznám se, že pojetí zmíněné zbrklé senátorské petice vůbec nerozumím. Pokud se jim mladá kandidátka nelíbí, což je jejich nezadatelné právo, nechť řeknou svým kolegům ze sněmovny svůj negativní názor a řádně jim ho zdůvodní. Nejen snůškou povrchních frází, které vypustili do veřejného prostoru.

Vyzývat předkladatele návrhu (v tomto případě tedy Českou biskupskou konferenci), aby stáhl svůj návrh, učiněný plně v souladu se zákonem, mi přijde hodně agresivní a nedemokratické. Můj brněnský, téměř pětasedmdesátiletý soused věc glosoval: „To už je skoro jako před listopadem 1989, už se zase říká, kdo může a nemůže být navržen? Kde je pak skutečná svoboda volby?“

Jinak vyjádřeno – pokud někdo veřejně říká, že někoho do mediální rady nebude volit, nebo vyzve někoho jiného, aby ho nevolil, je to v demokracii samozřejmě v pořádku. Avšak veřejně a nátlakově vyzývat ke stažení kandidatury je antidemokratické a zasahující do ústavního práva být volen do veřejných funkcí (pasivní volební právo).

Mimo jiné mne zarazila slova zlínského senátora Tomáše Goláně, který petici za to, aby byla stažena kandidatura paní Lipovské, hájil slovy: „Přesně toto demokratické právo způsobilo, že stáhla kandidaturu na ombudsmana paní Válková. A to bylo v pořádku, ne?“ Srovnávat Lipovskou a Válkovou spolupracující s komunistickým prokurátorem Urválkem je dle mého názoru absolutní chucpe. A to nejen proto, že mladé paní Lipovské byl v čase sametového převratu necelý jeden rok!

À propós, jak by se panu senátorovi líbilo, kdyby ještě před volbami do Senátu vznikla na Zlínsku petice, navíc hojně medializovaná, aby už víckrát nekandidoval do horní komory? Ne že by rozhodovali demokraticky voliči, ale nátlakově by se mu bránilo v kandidatuře. Tohle vážně chceme?

Věc má ještě jeden smutný rozměr. Je zajímavé, jak zdejší feministická a neolevicová scéna mlčí vůči atakům převážně „starých bílých senátorů“ vůči mladé vzdělané ženě jménem Hana Lipovská. Pro srovnání: Pokud by si někdo dovolil kritizovat mladou aktivistku Gretu Thunbergovou, byl by okamžitě nazván starým sexistou nevážícím si zapojení mladé ženy do správy věcí veřejných.

Kde jsou tito kritici, když je veřejně dehonestována mladá vzdělaná ekonomka Hana Lipovská? Nebo se „ženství a mládí“ vyzdvihuje jen tehdy, kdy se to někomu hodí do krámu? 

Autor je právník.