Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Konec starých kérek. Jak dnes vypadá odstraňování tetování, jak dlouho trvá a kolik stojí?

Rodiče nám kdysi říkávali – dobře si rozmysli, co si necháš zvěčnit do kůže. Pořídit si tetování je levné, odstranění je mnohem dražší a navíc nikdy zcela nezmizí. V minulosti se brousilo a řezalo. Dnes se na to jde jinak, ale zadarmo to rozhodně není. Jak se zbavit jmen dávných lásek, jmen rozpadlých kapel a abstraktních devadesátkových vzorů? Nejen to zjistíte v článku.

Tetování se dříve odstraňovalo chirurgicky, to znamená skalpelem, či takzvanou dermabrazí, tedy vybroušením. To ale bylo velmi bolestivé, a navíc na kůži vznikaly velké a nevzhledné jizvy. Dnes se používá mnohem šetrnější metoda. „Paprsek laseru rozezná tetovací barvivo, rozbije ho na malé částečky, které z těla částečně odplaví lymfatický systém nebo se odloučí povrchním stroupkem. Takzvané Q-switched lasery nepoškodí okolní tkáň, riziko jizev nebo ztráty pigmentu je tedy minimální,“ popisuje techniku zákroku dermatovenerolonožka Helena Michalíková z kliniky EUC Premium.

Vlastní ošetření trvá řádově minuty – podle rozsahu vytetovaného vzoru. „Pigmenty jsou ovšem v kůži v několika vrstvách nad sebou, takže laser je musí rozrušit a tělo vyloučit postupně, a proto je třeba ošetření několikrát opakovat. U profesionálního tetování jsou třeba čtyři zákroky i více, u amatérského obvykle stačí maximálně tři,“ dodává Michalíková. Mezi jednotlivými sezeními je potřeba dodržet pauzu zhruba šest týdnů, aby tělo mělo čas se se zákrokem vypořádat. Na počet nutných sezení má také vliv barva tetování a složení inkoustu, kterým bylo provedeno. „Poměrně snadno jde odstranit černá, šedá a tmavě modrá barva, náročnější je odstranění červené, žluté nebo zelené barvy,“ upozorňuje Helena. I když absolvujete několik sezení, nemusíte mít zcela vyhráno. Po zákrocích laserem sytost pigmentu postupně slábne, zda ale zmizí úplně, závisí na mnoha faktorech, kromě jiného také na vašem imunitním systému.

Bolestivost ošetření je velmi individuální, často se přirovnává ke štípnutí gumičkou.  Citlivějším povahám je možné před zákrokem místo znecitlivět krémem či injekcí. Vzniklý strup se za dva až tři týdny samovolně odloupne. Do té doby byste jej neměli dlouho namáčet, vyvarujte se proto koupání v bazénu či pobytu v sauně  a chraňte místo před přímým sluncem.

Cena zákroku laserem obvykle závisí na velikosti ošetřované plochy a pohybuje se v řádech tisíců korun. „U větších tetování je vhodné začít takzvaným testem na malé ploše. Uvidíte na něm výsledek ošetření a lékaři to pomůže zvolit optimální nastavení laseru,“ dodává Helena Michalíková. Laserové ošetření není vhodné absolvovat v době těhotenství a kojení, při dermatitidě či jiných vážnějších onemocněních.