29. kongres ODS: Kompletní nové vedení strany na tiskové konferenci

29. kongres ODS: Kompletní nové vedení strany na tiskové konferenci Zdroj: Blesk: Jakub Poláček

Bohumil Pečinka: Škoda, že ODS a pirátům nikdo neřekl, že ve volbách se nehraje o druhé místo

Sjezdy pirátů, ODS a KDU-ČSL souhrnně ukázaly jedno: české opoziční strany se plus minus smířily s volební porážkou. Deklarují sice účast v příští vládě, ale je to nejspíš povinná úlitba pro jejich voliče.

Vezměme to zeširoka: Andrej Babiš sjednotil svět politické levice a části středu, navíc jej vyztužil podporou Miloše Zemana, jenž má vliv na ČSSD a KSČM. Je to jednolitý blok, který je v ekonomických otázkách nalevo, ale v morálně kulturních na sebe vzal konzervativní rétoriku. Takže spolehlivě spojuje venkov, malá města a rovněž některé krajské metropole. Věkově jde o voliče středního a staršího věku, jež spojují určité hodnoty a nostalgie po minulém režimu.

Kdo proti?

Kdo proti nim stojí? Tábor pravicových liberálů z ODS, kterou většinově ovládli politici z regionů, pro něž je vrcholem politiky dostat se v příštích krajských volbách do regionálních rad. Poslední sjezd ukázal, že uvnitř existuje poměrně silná masa nespokojených, ale nemá svého mluvčího.

Pak je tu hnutí nevyprofilovaných pirátů, kteří na jedné straně chtějí efektivní digitální stát, na druhé jsou typickou levicově progresivistickou stranou příkazů a zákazů. Odmítají jít s kýmkoli do předvolební koalice, ale chtějí být ve vládě. O způsobu, jak se tam dostat, moc neříkají.

Je to nepřiznaný zápas o volební stříbro. Škoda že ODS ani pirátům nikdo neřekl, že parlamentní volby jsou jedinou soutěží na světě, kde se stříbrná ani žádná jiná medaile neuděluje. Buď máte většinu, nebo nemáte. A když se necítíte na vítězství, musíte vytvořit dostatečně silnou koalici, aby vítěze přečíslila.

Nikdo o tom nemluvil lépe než dlouholetý předseda Senátu Petr Pithart na sjezdu KDU-ČSL, když řekl, že „je nezbytné s dalšími opozičními stranami porazit ve volbách politickou divizi firmy trestně stíhaného podnikatele v těžkém konfliktu zájmů“. Navíc dodal, že „apeluji na odvahu k oběti, na odvahu riskovat“.

Podvod století?

Je historickým paradoxem, že měl současně největší potlesk, a zároveň si lidová strana zvolila předsedou Mariana Jurečku. Ten v předvolebních debatách kandidátů na předsedy upřednostňoval samostatný postup do voleb a současně jako jediný nevylučoval vládu s Andrejem Babišem.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!