Video placeholde
Ivan Král a Jiří Suchý. V pozadí vše zachycuje na mobil Milan Tesař
Ivan Král a Jiří Suchý. V pozadí vše zachycuje na mobil Milan Tesař
Ivan Král a Jiří Suchý
Ivan Král a Jiří Suchý
Ivan Král a Jiří Suchý
5
Fotogalerie

Unikátní a dojemné video: Ivan Král a Jiří Suchý zpívají společnou píseň při focení do Reflexu

Některé věci snad ani nemohou být náhody. Při procházení starých harddisků k práci na jiném tématu na nás vykouklo zapomenuté, ale o to cennější video. Je na něm nedávno zesnulý Ivan Král s Jiřím Suchým. Dáváme ho proto na web v needitované verzi a věnujeme Ivanu Královi další z řady vzpomínek. Podívejte se na video v úvodu článku.

Psal se červen 2016 a na festivalu Metronome měly společně vystoupit dvě tuzemské hudební legendy, které však nemohly být rozdílnější – Jiří Suchý a Ivan Král. A to byla skvělá záminka pro netradiční dvojrozhovor v Reflexu. Do vily Jiřího Suchého, kde focení probíhalo, vyrazil Milan Tesař a naše fotografka Nguyen Phuong Thao.

„Jsme jiná generace, ale pro mě to nic neznamená,“ ohradil se tehdy Ivan Král. „Suchý pro mě znamenal Semafor a bezvadné písničky. Pamatuju si, jak jsem žárlil na Pavla Sedláčka, který natočil písničku Život je pes. Jestli Suchý se Šlitrem něco uměli, tak to, jak se dělá hit.“ 

„Ještě před odchodem do Států jsem se skupinou Saze natočil písničku Pierot. Už poté, co jsme s bráchou odjeli za rodiči, dostala se ta píseň jakousi náhodou do rozhlasové hitparády Jiřího Černého. A pak mi někdo poslal do Ameriky časopis Melodie a já uviděl Pierota na desáté příčce. První, co mě napadlo, bylo, že se musím vrátit. Proboha, vždyť jsem v Houpačce, říkal jsem si. Jsem slavný!“ vzpomínal v létě 2016 Ivan král.

Během focení pak neplánovaně zahráli čtyřručně na piano. Improvizovaný koncert zachytil na svůj mobilní telefon Milan Tesař. Video má skvělou, neobyčejnou atmosféru, ze které čiší velká vzájemná úcta a pokora.

Ivan Král se chtěl letos na festival Metronome po čtyřech letech vrátit. Jenže už nikdy nepřijede. V neděli 2. února podlehl rakovině. Ve smutku, který naši redakci zasáhl, jsme připravili speciální texty, které vyjdou v aktuálním Reflexu č. 6/2020. Ten bude k dostání od čtvrtka 6. února. Hudební vzpomínku a fotografie z léta 2016 najdete výše.

Reflex 6/2020Reflex 6/2020|Archív