Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Blesk:David Malik

Vladimír Mertlík: Malé kozy, velké krávy a policie, která ve službě osahává kočky

Desetičlenná skupina českých expertů se prý dohodla s generálním ředitelstvím Agri v Bruselu, že k žádným střetům v projektech již proplacených ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi i premiérovi Andreji Babišovi nedošlo a tyto mohou být Evropskou unií proplaceny – až na jeden za 1,6 milionu Kč. Jediným důkazem jsou tvrzení zmíněných expertů, z nichž však ani slovo navíc nikdo nedostal. Také Agrofert nic o ničem neví, protože prý není účastníkem řízení. Není divu!

Jde totiž o peníze, které sice dostal Agrofert, ale které bude v případě špatného konce vracet stát. Proto do věci Agrofertu nic není. A tak je to správně! Na přímou otázku, zda se tedy jednalo o střet zájmů či nikoliv, řekl mluvčí české delegace přímo, otevřeně a jasně: „Spíš ne! Jednoznačně to ale vyvozovat nejde.“ A je to!

Magazín Bejvávalo přinesl poučný a dodnes aktuální text z počátku minulého století. „Originální a důmyslný způsob podloudnictví odkryli nedávno celní úředníci v Novém Yorku. Už po delší dobu bylo jim nápadné, že se do města dopravují veliká množství umělého ledu, jenž ač nepodléhá žádnému clu, musil příjemce přijíti mnohem dráž, než zač jej mohl v malém rozprodati. Dlouho si lámali hlavu nad tímto podivným obchodem, jenž stále větších rozměrů byl, až jednomu napadlo vzíti si kus dopraveného ledu a ohledat jej. Tu shledán byl překvapující zjev. Voda povstalá roztáním onoho ledu nebyla obyčejná voda, nýbrž voda minerální, z jejíhož dovozu se v Novém Yorku platí vysoké clo. Po tomto objevu ovšem následovala řada zatčení a soudní řízení. Škoda, kterou takto stát utrpěl, obnáší prý nejméně čtvrt milionu korun.“ Inu, nic na světě se nemění, jen kostýmy a kulisy.

Zato v české justici se situace dramaticky lepší, zejména v léčebné péči o delikventy. Z kriminálu v Teplicích byl do Prahy převezen Copperfield českého zdravotnictví MUDr. David Rath, který bude v Ruzyni léčit vězně. Stejně jako dokázal v několika vteřinách proměnit sedmičku vína na sedmičku milionů, bude místo transplantací postiženým vězňům měnit nemocné orgány za zdravé, případně malé za velké. Navíc to bude mít také blíž domů do Hostivic, kdyby se udělalo šoufl jemu samotnému například z toho, že byl odsouzen k dalšímu trestu za další lup.   

Také život žen za mřížemi dozná změn. Sněmovna chce těm ženám, které během výkonu trestu otěhotněly, omezit přerušování vězení. Zpětné zrcátko se domnívá, že by možná stačilo, kdyby sněmovna naopak nařídila ve věznici přerušování pohlavního styku před ejakulací.

Minulý týden Zpětným zrcátkem zmíněná debilizace země se projevuje i v dalších oblastech veřejného života. Ve čtvrtek zaujala Zpětné zrcátko titulní stránkou MF Dnes. První straně nejprodávanějšího deníku země vévodil neuvěřitelný hlavní titulek: „Kočky na ulici čeká kastrace nebo hlad.“ To je bomba headline! Redakce New York Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung i dalších světových médií oněměly úžasem.

Zatímco na řadě míst zeměkoule hrozí vypuknutí 3. světové války a v Jesenici či Mirošovicích už měsíce vykrádají lupiči vily podle telefonního seznamu, čeští policisté budou – vybaveni dlouhými automatickými zbraněmi – zřejmě honit kočky a strkat jim prsty do prdele, aby zjistili, zda miciny nejsou v jiném stavu, a kocourům budou trhat kulky. Hamáček na Hrad! 

Na další světový primát dosáhla Česká republika díky rodině z Prostějovska, která začala postrádat šestnáctiletou dceru, když se dlouho nevracela z nákupu brambor. Její zmizení příbuzní nahlásili poté, co došli k závěru, že za jejím zmizením stojí muž ze sousední obce. Ze zprávy policie vyplývá, že: „Osmapadesátiletý muž byl donucen skupinou dvaceti pokřikujících občanů vyjít před dům, kde byl vyzván, aby jim vrátil příbuznou. Skupina muže slovně urážela a padlo dokonce i obvinění, že dívku snědl. Po příchodu policie se ukázalo, že dívka místo nákupu brambor odjela na Slovensko k babičce.“ Podle informací z ministerstva vnitra je v současné době babička ve vazbě vyšetřována, proč má tak velké oči, uši a zuby.“  

Pokrok ale nezastavíš! Další kráska ze soutěže inteligence – Miss Czech Republic – se nedokázala spokojit se svými přírodními jedničkami – přírodní mozek 0,3 jí stačí – a podstoupila plastickou operaci. Už dvacet dní po zákroku Daniela Zálešáková nové gumové pokozí ukázala světu. „Cítím se dobře. Ani jsem neměla velké bolesti. Většinou nosím zdravotní kompresní podprsenku, ale chtěla jsem si udělat hezké fotky, tak jsem ji na chvíli sundala,“ vysvětlila zástupcům světového tisku v rakouských lázních na soustředění budoucích královen krásy k volnému použití. Paradoxem prý je, že dvacetiletá Daniela na plastiku jít chtěla až po dítěti. „Ale přišla tahle nabídka, tak jsem si řekla, že ji využiju,“ krčí rameny chytrá horákyně Daniela.

Volby královen krásy ale patří k oblíbené zábavě tradičně i ve Švýcarsku. Magazín Bejvávalo v článku z roku 1904 prozrazuje, jak tehdy probíhala volba královny krásy. „…Každoročně koncem června nebo začátkem července zápasí ty krávy o přednost mezi ostatními. Nehledě k tomu, že si to majitel takové královny mezi krávami za velikou čest pokládá, má z toho i skutečný prospěch, neboť jeho kráva jest všude napřed a za ní až ty ostatní krávy, které s ní stáje obývaly. Proto si vyhledá také nejlepší krmení. Kdo jest zápasům přítomen, přizná, že zúčastní se ho krávy s plným vědomím významu. Vrchní pasák předvolává krávy dle jmen a tyto samy na zápasiště předstupují. Aby se předešlo nebezpečným poraněním, otupují se kravám rohy tím způsobem, že se na špičku navlékne velký bezedný náprstek, a co ven vyčnívá, spiluje se. Zápasištěm je velká louka, kde vystoupilo při jednom zápasu až třicet těch krav, které se rozhlížely kolem, řvaly a rohy zem rozrývaly. Zvláště vyznamenala se jedna překrásná kráva, již tři odpůrkyně porazila a vždy ještě řevem znovu je vyzývala. Konečně dostavila se královna krásy od loňska. Byl to tuhý boj, a teprve když byla loňská vítězkyně dvakráte k zemi sražena, zvolna odtáhla a pole nové královně přenechala. Ihned ostatní krávy novou královnu uznávají, stále za ní chodí a zřídkakdy se stává, že by některá ta kráva chtěla jí přednost její upírati.“ Tolik článek z roku 1904, otištěný v magazínu Bejvávalo. Inu, nic na světě se nemění, jen kostýmy a kulisy. I kráva zůstane vždy jen krávou!

Laskavý čtenář ve výše uvedených textech ze světa a práce podvodníků, pašeráků i královen krásy vidí sám – je v nich snad někde zmínka o užitečnosti matematiky!? Samozřejmě, že není! Není proto divu, že ministr školství Ing. Robert Plaga, Ph.D., má pravdu – matematika patří na smetiště dějin. A na to se napijem!

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík.