Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) ukazoval na ruzyňském letišti, jaká jsou nová opatření kvůli koronaviru. Trvá na tom, že jsou dostatečná (31.1.2020)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) ukazoval na ruzyňském letišti, jaká jsou nová opatření kvůli koronaviru. Trvá na tom, že jsou dostatečná (31.1.2020) Zdroj: Blesk: David Malík

Kvůli epidemii koronaviru platí přísná bezpečnostní opatření jako měření teploty nebo rouška, snímek z Hongkongu.
Kvůli epidemii koronaviru platí přísná bezpečnostní opatření jako měření teploty nebo rouška, snímek z Hongkongu.
Kvůli epidemii koronaviru platí přísná bezpečnostní opatření jako měření teploty nebo rouška, snímek z jihokorejského Soulu.
Kvůli epidemii koronaviru platí přísná bezpečnostní opatření jako měření teploty nebo rouška, snímek z čínského Wu-chanu, ohniska nákazy.
Kvůli epidemii koronaviru platí přísná bezpečnostní opatření jako měření teploty nebo rouška, snímek z Itálie.
6
Fotogalerie

Ministr zdravotnictví: Testy Čechů evakuovaných z čínského Wu-chanu nepotvrdily nákazu koronavirem

Pět lidí, kteří byli o víkendu evakuováni z čínského Wu-chanu, má negativní výsledky testů na koronavirus. Dál ale zůstanou dva týdny v karanténě v pražské Nemocnici Na Bulovce. Na twitteru o tom dnes informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Dva studenti z Wu-chanu, který je epicentrem nové nákazy, dva další čeští občané a jeden rodinný příslušník přiletěli do Prahy dnes po půlnoci. Z Číny je evakuovalo francouzské letadlo, kterým se přepravili do Bruselu. Tam je v neděli večer vyzvedl český vládní speciál. Sanitkou pak byli převezeni do Nemocnice Na Bulovce.

"Z Bulovky mám informace, že nemají příznaky a daří se jim dobře," uvedl ministr. Ve francouzském letadle bylo 250 lidí ze 30 zemí. Podle tamních médií 36 z nich vykazovalo chřipce podobné příznaky, které mohou signalizovat i koronavirus.

Češi přiletěli na ruzyňské letiště zhruba půl hodiny po půlnoci, na cestě byli přes 24 hodin. Nejdříve je francouzské letadlo spolu s lidmi z dalších 30 zemí převezlo z Wu-chanu na jihofrancouzské vojenské letiště. Stroj pak v neděli večer pokračoval do Bruselu, kde pět Čechů a dva Slováky přepravil do Prahy český vojenský speciál.

Posádka letadla i cestující byli vybaveni ochrannými pomůckami na ochranu dýchacích cest, respirátory měli i pracovníci na letištní ploše a záchranáři byli oblečeni v ochranných oblecích.

V nemocnici jsou umístěni v pokojích s vlastním sociálním zázemím, smí za nimi jen ošetřující personál s ochrannými pomůckami, návštěvy nemají povoleny.

Hlavním zdrojem nákazy novým typem koronaviru byli s největší pravděpodobností netopýři. Podle dvou článků v časopise Nature, citovaných dnes agenturou AP, to uvedli čínští vědci.

Experti v Číně zkoumali vzorky odebrané pacientům ve městě Wu-chan, které je centrem infekce. Š' Čen-li a jeho kolegové z wuchanského virologického institutu sdělili, že genetická sekvence viru přítomného v těle sedmi pacientů z Wu-chanu se v 96 procentech shodovala s netopýřím koronavirem.

Vědci již dříve vyjádřili podezření, že nový koronavirus se přenesl na lidi na trhu ve Wu-chanu, kde se prodávají mořské plody, ale také divoce žijící zvěř. Konkrétní zvířecí zdroj nového typu koronaviru ale zatím nebyl stanoven. Od prosince se tímto virem v Číně a zahraničí nakazilo už více než 17.300 lidí. Nákaza si vyžádala 362 obětí, z toho 361 v Číně a jednu na Filipínách.