Video placeholde

Šarapatka: Zeman chce zemřít na Hradě, neomluvím se mu, Babiš chce ovládnout ČT a dosadit svého ředitele

Člen Rady České televize Zdeněk Šarapatka neslevuje z ostrých slov na adresu Andreje Babiše a Miloše Zemana. Prezidentovi se neomluví za příspěvek na sociálních sítích, ve kterém podle kritiků výrazně přestřelil. Tvrdí, že smrt Zemana si může přát jen idiot, protože on sám pro ni dělá všechno, a vyjmenovává prezidentovy hříchy. Za vším je prý tlak na ovládnutí Rady ČT a nahrazení generálního ředitele Petra Dvořáka Vadimem Petrovem.

Šarapatka říká, že to vše jsou jen záminky pro to, aby se premiér Babiš zbavil hlasitého kritika v Radě ČT. Možné odvolání Šarapatky projedná sněmovní volební výbor na návrh poslankyně ANO Kořanové. Šarapatka připouští, že dost možná odvolán skutečně bude. Je to podle něj součást snahy Andreje Babiše ovládnout Českou televizi.

Brzy se totiž budou volit i další členové Rady ČT a Šarapatka tvrdí, že hnutí ANO do ní dosadí své lidi, třeba moderátora Luboše Xavera Veselého. Zmiňuje, že na změnách v Radě ČT může existovat ve sněmovně už teď dohoda a varuje před změnou financování veřejnoprávního média a omezení svobody slova. Navíc tvrdí, že nově složená Rada ČT bude chtít odvolat generálního ředitele Petra Dvořáka a na jeho místo dosadit současného člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a kritika ČT Vadima Petrova.

Kořanová opírá svůj návrh na Šarapatkovo odvolání o porušení zákona o ČT, to ale radní odmítá. Nenarušuje prý důstojnost funkce člena rady a kontruje ostrou kritikou důstojnosti premiéra Babiše a prezidenta Zemana. Na politický názor má prý právo. Pokud bude skutečně odvolán, připouští i právní kroky.

V čem Zdeněk Šarapatka Českou televizi kritizuje a proč mu ředitel Dvořák nenaslouchá? Proč si myslí, že příštím ředitelem ČT by se mohl stát Vadim Petrov? Jak vysvětluje svá slova na adresu prezidenta Zemana? Proč by mu vadil Luboš Xaver Veselý jako radní ČT? A čím je budoucnost ČT skutečně ohrožena?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>