Britové se loučí s Evropskou unií

Britové se loučí s Evropskou unií Zdroj: Reuters

Jak zdraží nákupy a budeme do Británie potřebovat víza? Důležité informace o brexitu pro Čechy

Poslední lednový den byl taky poslední pro Velkou Británii v EU. Zároveň tím začalo takzvané přechodné období, které má podle aktuálních plánů platit do konce roku 2020. Co tohle prozatímní nastavení znamená pro Čechy pracující na Ostrovech a pro ty, kdo se tam chystají cestovat? Přečtěte si přehled praktických informací o Brexitu z českého pohledu.

Co je přechodné období?

Ačkoli Britové Evropskou unii oficiálně a definitivně opustili, v řadě věcí zatím k praktickým změnám nedochází. Volný pohyb osob i zboží stále platí v nezměněné formě, stále je možné vyjet do Británie pracovat nebo studovat. Stejně je i nastavení roamingů, tedy za stejnou cenu jako na území Unie. Na budoucím fungování vztahů EU a Spojeného království se má britská vláda s evropskými politiky domluvit do konce tohoto roku. Češi pracující v Británii by ale i tak měli už teď zpozornět.

Práce v Británii před a po brexitu

Občané ČR, kteří žijí a pracují v Británii a plánují v ní zůstat, by měli požádat o tzv. status usedlíka (settlement status). Ten vyřizuje britské ministerstvo vnitra přes registrační formulář. Usedlíky se můžou stát Češi žijící v Británii více než pět let, u kratšího pobytu se pak můžou ucházet o předběžný status usedlíka (pre-settlement status), který se dá po pěti letech pobytu změnit na trvalý. Obojí jim zaručí stejná práva na pobyt a práci na Ostrovech jako doposud, tedy včetně možnosti využívat státní zdravotnictví nebo sociální dávky, pokud na nějaké mají nárok. České ministerstvo zahraničí doporučuje provést registraci co nejdřív.

Až současné přechodné období skončí, bude potřeba při odjezdu do Británie za prací získat evropský přechodný pobyt, který platí na 36 měsíců.

Bude stačit občanka?

Změny pocítíme nejspíš také při cestování přes Lamanšský kanál. Británie nikdy nebyla v Schengenském prostoru a na jejích hranicích tak vždycky probíhaly kontroly, při nichž stačil i občanský průkaz. Teď už ministerstvo zahraničí doporučuje si pro cesty do Británie zařídit cestovní pas jako jistější variantu. Zavedení vízové povinnosti je ale i do budoucna velmi nepravděpodobné.

Jak zdraží nákupy a volání?

Úplně jasno zatím není ani kolem obchodu, o jeho budoucím nastavení ještě bude Brusel s Londýnem jednat. Téměř jistě ale Británie nezůstane v celní unii, tím pádem se na ni bude pohlížet jako na třetí zemi stejně jako třeba USA nebo Čínu a dojde k zavedení cla. O něco složitější budou patrně i reklamace zboží z VB, o tom ale detailněji rozhodne až jednání v průběhu roku.

Zároveň se dá čekat opětovné zavedení roamingu, za volání a surfování si tak při cestách na Ostrovy připlatíme.

Co to znamená pro české firmy?

Komplikace přinese brexit také českým firmám, které do Británie vyvážejí. Jak již bylo zmíněno, se zavedením cla se dá počítat, podle The Daily Telegraph navíc premiér Johnson chystá velmi důsledné kontroly zboží na hranicích. Například škodovek se ročně na britském trhu prodá až přes 28 tisíc, do Británie vyvážejí taky české pivovary.