V Česku je o prvním únorovém víkendu takové teplo, že rozkvetly stromy.

V Česku je o prvním únorovém víkendu takové teplo, že rozkvetly stromy. Zdroj: Blesk: Rušinová Mária

Únor začal rekordně teplým počasím, na jihu Moravy bylo přes 17 stupňů

Letošní únor začíná mimořádně teplým počasím. Rekordy dnes padly na 134 ze 154 stanic, které měří alespoň 30 let. Nová maxima přepsalo i 11 stanic s více než stoletou tradicí včetně pražského Klementina, kde sledují počasí nepřetržitě 245 let. Nejtepleji bylo v Dyjákovicích na Znojemsku, kde naměřili 17,1 stupně, uvedli meteorologové na svém informačním webu.

Rekordně teplé bylo už ráno, na některých místech teplota neklesla pod deset stupňů. Nejtepleji dnes bylo na jižní Moravě, kde víc svítilo slunce. Vedle Dyjákovic panovalo první únorový den výjimečné teplo ve stanicích Lednice a Pohořelice, kde teploměr naměřil shodně 16,8 stupně Celsia.

Kolem 16 stupňů měly i další jihomoravské stanice Kobylí, Troubsko, Strážnice a Kuchařovice. Dnešní desítku nejteplejších míst v Česku uzavírají středočeské stanice Mrzky a Kralupy nad Vltavou, kde bylo 15,8 stupně, a Čáslav s maximální teplotou 15,7 stupně.

Jen na Vysočině pak meteorologové dnes změřili 15 rekordních teplot. Nejtepleji, 15,3 stupně, bylo v Moravských Budějovicích kde tak padl rekord 14,2 stupně z roku 2000. Většina rekordů byla dosud z let 2000 a 2002, tři z roku 1944.

Nová teplotní maxima pro dnešní den má také 19 z 22 stanic v Libereckém a Ústeckém kraji, které měří alespoň 30 let. Nejvyšší záznamy se dnes nepřepisovaly jen v krkonošském Harrachově, Desné v Jizerských horách a krušnohorském Měděnci. Nejtepleji dnes bylo na severu Čech v Žatci, 14,9 stupně Celsia. Dosavadním maximem tam bylo 13,6 stupně z roku 2002.

V Olomouckém kraji padly dlouhodobé teplotní rekordy pro první únorový den na všech meteorologických stanicích. Teplota vzduchu v Přerově a Javorníku na Jesenicku se odpoledne přiblížila až k hranici 15 stupňů. V Přerově tak byl téměř o tři stupně překonán teplotní rekord pro dnešek z roku 1881.

V Klementinu pak dnes naměřili 14,8 stupně Celsia, čímž byl překonán rekord z roku 2002 s hodnotou 13,1 stupně.

Rekordy padaly už v pátek, poslední lednový den teploty místy přesáhly 15 stupňů, dnes bylo ale ještě tepleji. „V dalších dnech ještě zůstanou teploty nadprůměrné, ale rekordy již padat nebudou,“ dodali meteorologové.