Iniciátor akce Tomáš Vondráček a premiér Andrej Babiš na Hackathonu ZNAMKAMARADA

Iniciátor akce Tomáš Vondráček a premiér Andrej Babiš na Hackathonu ZNAMKAMARADA Zdroj: ČTK

Karel Steigerwald: Babiš zpackanou akci neodhalil, nýbrž kryl

„Jsem naštvanej na úředníky, kteří jsou pod státní službou, díky tomu si můžou dělat, co chtějí, páchat škody, aniž by za to nesli následky. Jako jsme teď svědky v případě ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury přímo zodpovědného za zpackanou 401milionovou zakázku a prvního náměstka na Ministerstvu dopravy. Můžeme je leda tak vyzývat, aby rezignovali, ale to je všechno.“ To jsou slova premiéra Babiše, který se obratně přitočil k efektní akci skupiny ajťáků a postavil se jim v čelo, aby to vypadalo, jako že celou věc sám odhalil a včas zamezil podvodu.

Ale on řídí vládu a je za ni odpovědný a jím jmenovaný a jako manažer vychvalovaný ministr zpackanou 400 milionovou zakázku připravil. Teď Babiš svádí věc na „úředníky“, proti kterým je jeho vláda „bezmocná“. Je-li tomu tak, jestli místo něj „vládnou úředníci“, měl by vládnutí vzdát.

Ale ono tomu tak není. Vládne on. A rozdal po akci ajťáků efektní tresty těm pod ním. Ministra propustil. Úředníci a zpackaná akce za 400 milionů také končí. Babiš se jen s obvyklou nestoudností postavil do čela akce, která kritizovala jeho vládu za nesmyslný, ne-li korupční čin.

Kdo na tuhle fintu může skočit? Každý, kdo sleduje politiku vlády jedním uchem. A takových lidí je dost. Poslední Babišův reklamní trik s tím chytře počítá.

Tak si opakujte: za zpackanou a podezřelou zakázku za 400 milionů je zodpovědná vláda premiéra Babiše, který tu škodu neodhalil, nýbrž kryl. Když na jeho vládu prasklo, co chystá, přidal se k těm, kteří to  názorně odhalili. Pokud jedním uchem zaslechnete, že Babiš zas ušetřil státu 400 milionů včasným zásahem, je to zpráva „rádia Jerevan“. Opak je pravdou.

A dodatek pro ty mladší, kdo neví, co bylo rádio Jerevan. Dotaz: Je pravda, že Fjodor Michajlovič Treskutin dostal od státu za odměnu automobil Volha? Odpověď: Ano, je to pravda. Ale nebyl to automobil, nýbrž řeka a nedostal ji, nýbrž v ní utonul, když ji musel přeplavat.