Situace s koronavirem v Číně (1.2.2020)

Situace s koronavirem v Číně (1.2.2020) Zdroj: Reuters

Koronavirus má přes 11 tisíc lidí, rozšířil se do 20 zemí. Česko podle Babiše pomoct nemůže

Novým typem koronaviru se v Číně do konce ledna nakazilo 11 791 lidí. S odvoláním na informace čínské státní televize to dnes uvedla agentura Reuters. Viru, který se šíří od prosince loňského roku z města Wu-chan, podlehlo už 259 lidí. Nejhorší je nadále situace v provincii Chu-pej. Česká vláda podle premiéra Babiše nemá možnosti Číně v nastalé situaci pomoct.

Bilance vzrostla poté, co úřady provincie Chu-pej oznámily, že v pátek zemřelo dalších 45 lidí nakažených novým typem koronaviru. Provincie, ve které leží i město Wu-chan, rovněž potvrdila, že v pátek zaznamenala 1347 nových případů nákazy. Celkový počet lidí nakažených v provincii tak dosáhl 7153. Jednoho mrtvého ohlásilo také město Čchung-čching, které leží více než 700 kilometrů západně od Wu-chanu. Celkový počet obětí viru v Číně se tak vyšplhal na 259.

Třiatřicet nových obětí zaznamenaných v pátek připadá na samotnou provinční metropoli Wu-chan. Celkově si ve městě odříznutém od okolního světa koronavirus vyžádal již 192 mrtvých.

Nový typ koronaviru se z Wu-chanu rozšířil do řady velkých čínských měst. Tchien-ťin, který leží nedaleko Pekingu, dnes oznámil, že až do odvolání zůstanou ve městě uzavřené všechny školy a podniky, jejichž provoz není nezbytně nutný.

Provincie Chu-pej je epicentrem nákazy, která se již rozšířila do více než dvaceti zemí světa. V Evropě jsou to Francie, Německo, Británie, Finsko, Itálie, Švédsko a Španělsko. V pátek první dva případy oznámilo Rusko, nemocní jsou však z asijské části země. V Česku se zatím nákaza nepotvrdila.

Čínský velvyslanec v ČR Čang Ťien-min požádal v pátek vládu prostřednictvím hlavní hygieničky Evy Gottwaldové o humanitární pomoc. Premiér Andrej Babiš před cestou do Portugalska vzkázal, že zásoby zdravotnických prostředků potřebuje stát pro české občany a Číně v tomto ohledu nemůže pomoct.

Jaké jsou příznaky koronaviru a čím může ohrozit i českou ekonomiku čtěte v přehledu ZDE