Obavy z koronaviru: Lidé nasadili roušky i v čínské čtvrti v americkém Chicagu (30.1.2020)

Obavy z koronaviru: Lidé nasadili roušky i v čínské čtvrti v americkém Chicagu (30.1.2020) Zdroj: Reuters

Čínští obyvatelé se snaží před nakažením bránit pomocí roušek
Čínští obyvatelé se snaží před nakažením bránit pomocí roušek
Čínští obyvatelé se snaží před nakažením bránit pomocí roušek
Čínští obyvatelé se snaží před nakažením bránit pomocí roušek
Čínští obyvatelé se snaží před nakažením bránit pomocí roušek
14
Fotogalerie

Koronavirus v Česku: Školy můžou vyhlásit volno. Odloží se pražské fotbalové derby?

Nový virus COVID-19 má v Česku už 5 zjištěných případů a dají se čekat další. Podle vyjádření vlády je Česká republika na virus dobře připravená, prevetnivních opatření ale asi bude přibývat.

Koronavirus v Česku

Dalo se čekat, že šíření nového viru se Česku nevyhne. První tři případy byly potvrzeny 1. března, o dva dny později už se s jistotou ví o pěti. Jeden z pacientů učí na České zemědělské univerzitě, která kvůli tomu na týden zrušila výuku, na jeden den se zavřely taky dvě fakulty ČVUT. S jejími učiteli měl nakažený přijít do kontaktu.

Další pacient virus „přivezl“ z italských hor, potvrzen byl pak ještě u ženy, která bydlela ve stejném hotelu. Třetí z původních případů je Američanka studující v Miláně, která se před návštěvou Prahy pohybovala taky v Brně, Vídni a Budapešti. Její kamarádka z Ekvádoru měla první test negativní, při druhém se ale nákaza zjistila i u ní. U všech pacientů má zatím nemoc mírný průběh. Závažný poblém by podle náměstka ministra zdravotnictví znamenalo nakažení 100 tisíc lidí, v takovém případě by přestaly stačit kapacity nemocnic.

Jak to vypadá s nákazou ve světě uvidíte na mapě výskytu koronaviru.

Aktualizovanou mapu výskytu koronaviru můžete sledovat po kliknutí na obrázekAktualizovanou mapu výskytu koronaviru můžete sledovat po kliknutí na obrázek|arcgis.com

Jak se Česko připravuje?

O pacienty s koronavirem se primárně stará pražská nemocnice Na Bulovce, záloha pro situaci s velkým počtem nakažených je Centrum biologické ochrany v Těchoníně v Orlických horách. Pražské letiště oddělilo zvláštní gaty pro cestující z Jižní Koreje a Itálie, dvou po Číně nejzasaženějších zemí, následně se úplně zastavily léty z Milána, Bergama, Trevisa, Benátek a Boloni. 

V případě velkého rozšíření by se Česko řídilo Pandemickým plánem z roku 2011 vytvořeným pro případ pandemie chřipky. Podle plánu by se případná pandemie mohla týkat až tří milionů lidí a znamanala by propad ekonomiky o 1 až 2 procenta HDP, jde ale o vysloveně krajní scénář, při kterém by se zavírala i celá města.

Jako prevence proti šíření viru se bez diváků odjedou závody Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě, zvažuje se odložení pražského fotbalového derby. Školy můžou podle doporučení Ministerstva školství vyhlásit volno pro žáky, kteří se vrátí ze zasažených oblastí, při epidemii by MŠMT vyhlásilo prázdniny.

Malé děti koronavirus takřka neohrožuje. Čím to je? >>>

Ohnisko v Itálii

Poslední únorový víkend přinesl prudké rozšíření koronaviru COVID-19 v Itálii, kde už je na začátku března přes dva tisíce nakažených. Po regionech Piemont, Emilia Romagna, Lombardie a Benátsko na severu se dostal i do dalších částí země. Ve zmíněných severních oblastech Itálie se kvůli koronaviru došlo na uzavírání veřejných míst jako jsou školy, kostely a stadiony, několik zápasů fotbalové Serie A se odehrálo bez diváků, stejně jako zápas Evropské ligy mezi Interem Milán a bulharským Ludogorcem. 

V dalších státech Evropy je virus rozšířen v různé míře, v Německu a Francii jde o stovky, v dalších zemích jednotky a desítky. Uzavření vnitřních hranic v Schengenském prostoru se zatím jeví nepravděpodobně.

Autosalon Ženeva reaguje na koronavirus: Vystavovatelé musejí zajistit kontrolu personálu >>>

Co je virus Covid-19?

Virus označovaný zkratkou Covid-19 patří do skupiny koronavirů, stejně jako dřívější významné infekce MERS a SARS. Společné všem koronavirům je, že působí různě závažná onemocnění dýchacích cest. Nový koronavirus se objevil na přelomu roku v čínském městě Wu-Chan, odkud se začal velmi rychle šířit.

Jaké jsou příznaky?

Koronavirus působí obtížné dýchání, kašel a horečky, může ale způsobit také již zmíněný akutní respirační syndrom (SARS). V rozmezí 2-27 dní po nakažení může trvat inkubační doba, při které se neprojevují příznaky. Že jde skutečně o koronavirus, musí u pacientů s podezřením potvrzovat až laboratorní testy. Smrtelně nebezpečný je pro seniory, děti, chronicky nemocné a pro lidi trpící autoimunitním onemocněním.

Koronavirus ONLINE: Fanoušci NBA mají smůlu, s hvězdami se plácat nebude >>>

Jak se koronavirus léčí?

Jak již bylo řečeno, proti viru Covid-19 nejsou dosud k dispozici žádné speciální léky ani vakcína. Při jeho léčbě se tím pádem používají jen běžné podpůrné léky na zmírnění příznaků – kašle, horeček a dýchacích potíží. Úspěšně se vyléčilo už 48 tisíc pacientů.

Nejvíce obětí je mezi seniory, pravděpodobnost úmrtí na koronavirus je taky vyšší u lidí s kardiovaskulárním onemocněním, cukrovkou a s chronickými dýchacími problémy.

Jak si správně umýt ruce? Je to nejlepší prevence proti chřipce i koronaviru >>>

Jaké jsou ekonomické dopady?

Důsledky nové a rychle se šířící infekce se projevují i jinde než na zdraví světové populace. Zatím virus způsobil rekordní propad čínských továren. Případný vliv zbrzdění celé čínské ekonomiky počítala Česká národní banka v jiných souvislostech už v roce 2016. Z analýzy vyšlo, že zpomalení čínského hospodářství o 1 % znamená 0,25 až 0,3 % zpomalení ve střední Evropě.

To je však pouze „optimistický“ odhad za předpokladu, že se virus nerozšíří výrazně i do jiných částí světa, což už se v Evropě přes Itálii stalo. V případě zpomalení růstu eurozóny nebo Německa by dopady na Česko mohly být horší, podle vyjádření ekonoma Lukáše Kovandy pro ČT 24 by mohly v krajním případě znamenat až propad tuzemské ekonomiky a možné propouštění. Všechny své čínské pobočky zavřela třeba IKEA, škody bude počítat řada velkých evropských firem.

Krize kolem SARSu stála před 17 lety světové hospodářství 40 miliard dolarů. Odehrávala se ale v době, kdy čínská ekonomika zahrnovala 4 % globálního výkonu, zatímco dnes tvoří 20 %. Propad turismu se taky projeví po celém světě – jen do Česka přijelo v roce 2018 620 tisíc Číňanů.

Pokles zájmu o cestování zas může vést k propadu u aerolinek. Podle Mezinárodní asociace leteckých dopravců by mohlo poprvé od krize v roce 2008 dojít ke snížení počtu letů, a to o 4,7 %.