Video placeholde

Babiš nás zneužil a „ajťáckou Letnou“ ukradl, Česku ujel vlak, ve státní správě je „solidní socík“, říká Bláha

Hlídač státu, projekt Michala Bláhy, pomohl odhalit předraženou zakázku na prodej dálničních známek. Bláha se pak účastnil i hackathonu, při kterém dobrovolníci zadarmo e-shop naprogramovali. Přiznává, že je premiér Babiš okradl, když akci využil v rámci své propagace. Navíc se nic nezměnilo a problémy Česka jsou daleko hlubší. Bláha je v rozhovoru detailně popisuje.

Elektronické dálniční známky měly být dražší než ty současné, úředníkům to ale vycházelo jinak, popisuje svou schůzku se zodpovědnými lidmi Bláha. Nikomu ta cena nepřišla divná, problém byl navíc už v zadání. Kauza je ale jen symptomem prakticky nefungujícího systému, jehož problémy Bláha vyjmenovává.

Špatné zákony, přetížení a špatně zaplacení úředníci, demotivující prostředí. To jsou jen některé z bodů, které Bláha zmiňuje. Státní správa se podle něj po roce 2013 uzavřela a změnil se i její přístup. Třeba podnikatelé jsou automaticky zloději. Efektivita státu se přitom jen zhoršuje. Pomohlo by platit lidi podle kvality práce, dobré týmy jsou totiž klíčové. Teprve s nimi můžou vznikat dobře postavené zakázky. Andrej Babiš ale s tím nic neudělal.

Měla by taky vzniknout centrální agentura, která by pomáhala úřadům správně zakázky zadávat a soutěžit, říká Bláha. Všechno jde ale dopředu pomalu, pokud vůbec. Česku mezitím ujel vlak. Jsme 10 let za většinou evropských zemí, předběhlo nás i Slovensko.

Proč bylo odvolání šéfa Českého telekomunikačního úřadu účelové a komu může krok ministra Havlíčka prospět? Jak je možné, že kritizovaná zakázka na e-shop k dálničním známkám došla tak daleko a nikdo se nad ní nepozastavil? V čem český stát selhává a proč se to nemění? A co Michal Bláha cítil, když Andrej Babiš „ajťáckou Letnou“ využil ve svůj prospěch?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>