Ištván Reiner (†4) na kolorizované fotografii.

Ištván Reiner (†4) na kolorizované fotografii. Zdroj: Faces of Auschwitz/Auschwitz Memorial Museum

Ištván Reiner (†4) na původním snímku.
Deliana Rademakers, kolorizováno
Podívejte se do očí nacistickému personálu z Osvětimi.
Do koncentračních táborů byly deportovány za války miliony lidí. Většina z nich tam zemřela.
Salomon Honig, kolorizováno
74
Fotogalerie

Ištvánka nechali nacisté hrát si s děrovačkou, aby se usmíval na fotce. Pak ho i s jeho babičkou zplynovali

Příběh maďarského chlapce Ištvána Reinera (†4) jistě patří do takřka nekonečného výčtu toho nejsmutnějšího, co se v Osvětimi událo. Jeho rodiče se snažili všemi silami, aby se vyhnul zlobě a nenávisti nacistů. Bohužel neuspěli. Chlapec byl v koncentračním táboře poslán do plynové komory tak jako mnoho malých dětí před ním a po něm. Předtím, než byl chlapec popraven, ho nacisté navlékli do vězeňské uniformy a vyfotili ho. Aby se usmíval, dali mu děrovačku na hraní.

Ištván se narodil v Maďarsku v roce 1940 rodičům Belovi a Livii Reinerovým. Domovina rodiny se naneštěstí spolčila během druhé světové války s nacistickým Německem. Bela byl žid, a aby zabránil stíhání syna, konvertoval k protestantismu. Jenže ani to jeho nejbližší nezachránilo.

Bela se snažil chlapce zachránit i tím, že ho chtěl poslat k tetě do Budapešti. Příbuzná však odmítla. I když byl chlapec v podstatě křesťan, bála se, že bude obviněna ze schovávání židovského dítěte. Rasový klíč německých fašistů na náboženství totiž nehleděl.

Otce i matku od syna nacisté později oddělili. Ištvánek skončil v péči babičky a oba byli pak posláni do plynové komory na smrt.

Celý příběh Ištvánkovi rodiny si přečtěte v článku na webu Blesk.cz >>>

Na snímky obětí i vrahů z Osvětimi se podívejte ve fotogalerii: