Bývalý belgický král Albert II.

Bývalý belgický král Albert II. Zdroj: ČTK/AP/Yves Logghe

Mimomanželské dítě v královské rodině. Bývalý belgický král přiznal čtvrté dítě

Je rozhodnuto, belgické umělkyni v žilách koluje modrá krev. Po podstoupeném testu DNA bývalý král Belgie Albert II. přiznal, že má nemanželské dítě. Než se stal králem, měl údajně prožít dvě milostné aféry s baronkou Sybille de Selys Longchamps. Jednu v šedesátých a druhou v osmdesátých letech.

První zvěsti o možném nemanželském dítěti se začaly šířit v roce 1999, kdy vyšla neautorizovaná biografie o králově ženě. S tvrzením, že král Albert II. je její biologický otec, přišla umělkyně Delphine Böelová v interview před patnácti lety.

Albert II. se v roce 1959 oženil s Paolou Ruffo di Calabriovou, později známou jako královna Paola Belgická. Po tragické smrti svého bratra se roku 1993 nečekaně stal králem. Soudy Böelová zapojila až po Albertově abdikaci, ke které se v roce 2013 rozhodl ze zdravotních důvodů. Proces se tak natáhl až na dlouhých sedm let.

Král původně odmítal podstoupit test DNA, soud mu kvůli tomu ale přidělil další podmínky. Za každý den, až dokud neposkytne vzorek svých slin, měl zaplatit 5 000 €. „Legálně ukončí soudní proces a přijme Delphine Böel za své čtvrté dítě,“ uvedl Albertův právník v pondělním prohlášení pro belgická média. Bývalý král si prý přeje proces ukončit důstojně a čestně.

„Měla biologického otce, který ji brutálně odmítal, i když vyplynulo na povrch, že je jeho dcera,“ komentoval situaci právník Delphine Böelové. Podle něj soudní proces začala, aby s takovou zátěží nemusely žít její děti. „Kvůli hledání identity byl její život jedna dlouhá noční můra,“ dodal.