Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Ceny nedostatkových roušek prudce stoupají. Objevují se první případy padělaných roušek

Obavy z koronaviru kulminují a lidé berou lékárny útokem. Každý se snaží urvat pro sebe a svou rodinu respirační roušku, aby se tak před virem chránil. Ačkoliv odborníci tvrdí, že běžné roušky jsou primárně určeny pro nemocné, aby nenakazili okolí, a ne obráceně, tedy aby se zdraví nenakazili od nemocného, zájem o tuto zdravotnickou pomůcku dramaticky vzrostl a na většině území České republiky jsou již roušky vyprodané.

„Na takový zájem jsme nebyli připraveni. Zásoby se vyprodaly během jediného dne a další kusy nám dodavatel jen tak nedodá, protože ani on žádné nemá,“ tvrdí Pavel Volej, tiskový mluvčí lékárenského koncernu Antivac.

Nedostatek roušek kvůli koronaviru tak nahrává do karet spekulantů, kteří v nastalé bublině vyšroubovali ceny roušek na historické maximum. Roušek je málo a ty, co ještě zbyly, jsou tak nepřiměřeně drahé.

„Všude čtu, že se ten virus rozšiřuje a že na něho není lék. Jediná šance je ta rouška. Ty ale skoro nikde nemají. Projel jsem celé město a jediná lékárna, kde ještě nějaké měli, byla obsypána zákazníky. Navíc cena jedné roušky se vyšplhala na cenu zájezdu k moři, což si nemůžu dovolit. Já mám ale fištróna, takže jsem si roušku vyrobil sám,“  spokojeně se usmíval pan Karel s ponožkou přilepenou izolepou přes ústa i nos.

Ostatně podomácku vyrobené roušky dělají starosti lékařské obci, která před domácími rouškami varuje.

„Lidé by se neměli pouštět sami do výroby vlastních roušek z takzvaně „co dům dá“, může to být nebezpečné. Evidujeme několik případů úmrtí, kdy si lidé vyrobili roušky z igelitové tašky a potom se udusili, protože nemohli dýchat,“ varuje Evžen Nováček z fakultní nemocnice v Olomouci.

Nejsou to však jen po domácku vyrobené roušky, které můžou ohrozit zdraví občanů. Díky nedostatku, vysoké ceně a obří poptávce kvůli koronaviru se začal utvářet černý trh s rouškami. Předražené roušky pochybných kvalit lze koupit u dealerů v každém větším městě přímo na ulici. Nově se navíc objevily padělané roušky.

„Za tři tisíce jsem si koupil u dealera na ulici roušku. Bylo mi podezřelé, že mi k tomu nevydal  žádný doklad a ani návod k použití. Bohužel jsem však jinou možnost na získání roušky neměl, tak jsem si ji od něj koupil. Až doma jsem zjistil, že je padělaná,“ rozesmutnil se pan Antonín, který není sám, kdo sedl na lep vykutáleným padělatelům.

Roušky v autě: Nesmysl, nebo nutnost? >>>

Ministerstvo zdravotnictví vydalo prohlášení, ve kterém odrazuje občany od koupi jakýchkoliv roušek od neakreditovaných osob či zařízení. Pro mnohé obyvatele však přišlo prohlášení s křížkem po funuse.

Vedle předražených a padělaných roušek musí policie rovněž řešit lokální nepokoje. Lidé berou lékárny útokem. Na Plzeňsku ušlapal dav dychtící po roušce před lékárnou dva seniory. Brno zase hlásí rabování a kanibalismus, ale tam není jisté, že příčinou je nedostatek roušek, protože v Brně bývají rabování a kanibalismus běžné.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Kvůli rouškám lidé obchody nerabují, přesto státy neberou šíření viru na lehkou váhu.