Zdroj: Baumax

Venkovní dlažba - pomůže vám zkrášlit okolí vašeho domu

Venkovní dlažba je skvělým a cenově dostupným prostředkem, jak zatraktivnit celkový vzhled okolí vašeho domu. Pokud cesty a zpevněné plochy v těsné blízkosti vaší nemovitosti opatříte dlažbou, jež stylem ladí k celkovému rázu okolí a barevně se doplňuje s omítkou, nemůžete nikdy udělat chybu. Kde všude se taková venkovní dlažba najde své uplatnění?

Třeba už v předzahrádce, ve které lze chodníkem propojit třeba hlavní vstup do domu s vjezdem do garáže a zadní částí pozemku. V obytné části zahrady se pak venkovní dlažba uplatní jakožto skvělá krytina na terasu či jako základ pro pěšinu spojující terasu a další funkční zóny. Neztratí se ani v užitkové části, kde jsou potřeba zpevněné plochy - dlažbu můžete použít kupříkladu na zpevnění okolí záhonku nebo kůlny.

Jaké druhy venkovních dlažeb známe?

Krom možného využití, se zde nesmíme samozřejmě opomenout zmínit ani o materiálech, z nichž jsou venkovní dlažby vyráběny. Jmenovitě si je možno zakoupit následující produkty:

Keramická dlažba

Keramická dlažba je populární zejména kvůli estetickým a technickým vlastnostem, jako jsou například odolnost, nadčasový design, dlouholetá životnost a snadná udržovatelnost.

Zámková dlažba

Jedná se o dlažbu skládanou z betonových prvků, která se dokáže kupujícímu odvděčit pevností, trvanlivostí a odolností proti mechanickému poškození a mrazu.. zároveň působí estetickým dojmem.

Cihelná dlažba

Dnes je populární především cihelná dlažba z hrubé keramiky, jež se harmonicky doplňuje se zahradní zelení. Mezi její výhody se řadí vysoká pevnost, mrazuvzdornost, stálobarevnost, odolnost proti kyselým dešťům a nenáročnost na údržbu.

Kamenná dlažba

Jste-li příznivcem přírodních materiálů, tak je tu pro vás kámen. Kamenné dlaždice se správně musí pokládat na cca 10 cm vysokou vrstvu podkladového materiálu (štěrku). Takováto kamenná dlažba se vyznačuje tvrdostí a odolností.

Na co si dát pozor při výběru venkovní dlažby?

Při výběru dlažby do exteriéru je nezbytně nutné dbát na to, aby byla mrazuvzdorná, jinak si ji nemá cenu vůbec pořizovat, neboť by reálně hrozilo, že by nepřežila ani jednu zimu. Dále by venkovní dlažba měla mít minimální otěruvzdornost odpovídající normě PEI 4, což je hodnota používaná pro dlaždice, jež jsou intenzivněji namáhány, a to jak silnější frekvencí chození , tak i zvýšeným znečištěním a zatížením.

Zároveň je doporučováno, aby takovéto dlaždice měly protiskluzovou úpravu, protože je velice pravděpodobné, že se po nich budete pohybovat i v situacích, kdy budou navlhlé a tím pádem kluzké. Obzvláště dlažba na terase by měla být protiskluzová.

Z tohoto výčtu věcí, na něž si je při výběru venkovní dlažby dát třeba pozor, očividně vyplývá, že na jejím pořízení se rozhodně nevyplatí šetřit a je třeba upřednostňovat kvalitu před nižší cenou.