O změně názvu hlavy Ruské federace si Vladimir Putin „nic nemyslí“ - ilustrační snímek

O změně názvu hlavy Ruské federace si Vladimir Putin „nic nemyslí“ - ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Ruský prezident by mohl mít titul Vrchní vládce, navrhuje komise pro změny ústavy

Ruská komise připravující návrhy na změnu ústavy zvažuje možnost změnit název nejvyšší ústavní funkce Ruské federace. Informoval o tom dnešní ruský tisk. Titul prezident by měl být nahrazen označením Vrchní vládce. Kreml dnes na iniciativu reagoval zdrženlivě, prezident Vladimir Putin prý na tuto otázku „nemá názor“ .

Řadu návrhů na změnu ruské ústavy přednesl před dvěma týdny Putin v poselství parlamentu. Změny, formulované většinou spíš neurčitě, zahrnovaly mimo jiné posílení funkcí parlamentu a státní rady a úpravu délky mandátu hlavy státu. O případné změně názvu prezidentského úřadu se Putin nezmínil.

Konkrétní podobu ústavních změn má projednat zvláštní pracovní skupina 75 expertů a veřejných činitelů, kteří se poprvé sešli v pondělí. Zasedání bylo neveřejné, nicméně podle informací médií se mezi návrhy objevila i iniciativa změnit dosavadní označení funkce hlavy státu. Napříště by měl být titulován „Verchovnyj pravitěl", tedy Vrchní vládce.

Toto označení není v ruských dějinách nové. V listopadu 1918 si tento titul přisvojil bělogvardějský admirál Alexandr Kolčak, který se postavil do čela prozatímní protibolševické vlády vytvořené v západosibiřském Omsku. Kolčakova akce skončila v lednu 1920 pod tlakem bolševické protiofenzívy. O měsíc později byl admirál v Irkutsku popraven.

Podle agentury TASS je proti používání titulu prezident hlavně šéf nacionalistické Liberálnědemokratické strany Ruska Vladimir Žirinovskij. Má zato, že Rusko by mělo odmítnout cizí označení státních funkcí Ruské federace. Návrh na titul Vrchní vládce prý už předložil několikrát.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov dnes novinářům řekl, že Putin k návrhům na změnu názvu prezidentské funkce nezaujal žádné stanovisko. „Všechno je to zatím jen diskuse, je to nová iniciativa. Prezident Putin si o tom nic nemyslí," konstatoval mluvčí.