Nadšení ajťáci to zvládli. Teď jsou na řadě nadšení silničáři...

Nadšení ajťáci to zvládli. Teď jsou na řadě nadšení silničáři... Zdroj: Zbyněk Pecák

Babiš to dokázal: Díky předražené zakázce byl vyvinut e-shop zdarma za víkend. Tím to ale prý nekončí

Premiér Andrej Babiš zase jednou předvedl, jak se má řídit stát. Díky zakázce na e-shop pro dálniční známky, který měl stát přes 400 milionů korun, donutil IT specialisty, aby si na víkend sedli a e-shop udělali zadarmo. „Je to veliký úspěch, za který vděčí Česká republika nejen týmu nadšených ajťáků, ale především mně. To by se nemělo zapomínat,“ nešetřil chválou sebe sama Andrej Babiš na tiskové konferenci.

„Přemýšlel jsem, jak ušetřit, a pak mě to napadlo. Zkusmo jsem instruoval Ministerstvo dopravy, aby zadalo zakázku na e-shop pro dálniční známky za cenu, která laickou, ale i odbornou veřejnost zvedne ze židle. Doufal jsem, že se lidé ozvou a pokusí se systém vyvinout mnohem levněji. Můj záměr byl naplněn měrou vrchovatou, kdy specialisté systém vyvinuli dokonce zadarmo,“ plácal se premiér přes rameno. Díky promyšlenému státnickému kroku Andreje Babiše se skutečně sešli odborníci, kteří v rámci heckathonu usedli za své stroje a během 48 hodin vytvořili kýžený e-shop bez nároku na honorář.

„Věřil jsem, že můj plán vyjde. Češi jsou šikovní a ambiciózní. Ne jako ti líní Slováci. Tady u nás v Čechách máme šikovné a pracovité lidi, které nám může závidět celý svět. Potřebují jen motivaci a řízení. Naštěstí jsem tady ještě já, který jim toto všechno dodá,“ rozplýval se Andrej Babiš, který během tiskové konference sám sobě udělil diplom za nejlepšího premiéra. „Jsem dojatý. Nečekal jsem to,“ zamáčkl slzu premiér Andrej Babiš, když diplom sám sobě předával.

„Teď když jsme se přesvědčili, že tudy cesta vede, mám veliké plány. Vždyť tolik věcí lze udělat pro stát zadarmo. Věřím, že další profese se nenechají zahanbit. Pokud zůstaneme u rezortu dopravy, máme tu před sebou velkou výzvu. Postavit zadarmo síť dálnic. Nový ministr dopravy zadá zakázku na deset kilometrů dálnic za třicet miliard korun. To by v tom byl čert, abychom nevyprovokovali dělnické profese, potažmo celé stavební firmy, které se budou vztekat, že deset kilometrů dálnic lze postavit mnohem levněji. Očekávám opět nějaký „thon“ třeba dálnicethon, kde se sejde parta profesionálů a těch deset kilometrů dálnice postaví zadarmo. Tím ušetříme děsně moc peněz. Objektivně musím říci, že jsem to nejlepší, co Českou republiku potkalo,“ rozplakal se Andrej Babiš dojetím.

Nový přístup ke správě České republiky neunikl pozornosti politologů a zahraničních médií. „Andrej Babiš odstartoval revoluci. Od teď si budou lidé spravovat stát sami a zadarmo,“ opěvují titulky zahraničních médií českého premiéra.

Zatímco vyspělé státy nešetří chválou na Babišovu adresu, začínají se ozývat mocnáři, kteří tvrdí, že jim Babiš ukradl myšlenku. „U nás občané pro stát pracují zadarmo už několik desítek let. Musí, jinak jdou do vězení,“ mírní nadšení z Andreje Babiše severokorejský diktátor Kim Čong-un. Na jeho slova Babiš zatím nereagoval.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Dálnice sice přes víkend zadarmo (asi) nikdo nepostaví, jinak ale heckathon odhalil dost zajímavé věci.