Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Vláda na lopatkách, pod IT poklopem státní tma

Je to efektní situace. Stát by dal 400 miliónů za produkt, který parta ajťáků vytvořila za víkend a který, jimi vyroben, stál by jen pár miliónů. I kdyby se ještě dodělával a utratily by se další desítky miliónů, stát na lopatkách zůstane. Tak obrovský je rozdíl v nákladech.

Naskakují otázky, jak to bylo s předešlými IT zakázkami. Kdo to všechno prostuduje a odpoví? Je vláda dost kompetentní, aby chápala, co a za kolik peněz si kupuje, nebo je naopak kompetentní až dost, aby tímto způsobem vědomě či nevědomě živila korupční chřtány. Odkdy to tak chodí? Od úsvitu ajťáctví u nás? Nebo až poslední roky?

Vrchní odpovědnost

Babiš mává trestními oznámeními na své podřízené, ačkoliv vrchní odpovědnost je jeho. Ví o problematice programování asi tolik jako ti podřízení a má podobnou politickou odpovědnost. Jak to, že jeho vláda už dávno nenajala nějaké odborníky, aby drahé projekty rychlostí možná pomalejší, ale třeba hlubší prozkoumali. Signálů o podivnosti drahých zakázek často i neúspěšných projektů IT je už léta dost a dost. Jak to, že vláda (a před ní předešlé vlády) nenašla účinné prostředky, jak se dobírat reálných cen?

Premiér pronásleduje korupci a hle, ona mu bujela přímo pod nosem. Teď se otevřela, bude ji někdo vyšetřovat? Věděla firma, která měla 400 miliónů dostat, že je její cena astronomicky předražena? A co trh, určuje cenu on, nebo úředníci, nebo ta exemplární akce minulého víkendu?

 

Nebo, a teď pozor, nebyla cena 400 miliónů důsledkem objednávky špionážní, která měla vytvořit složité systémy na policejní sledování občanů ve prospěch vlády a vytváření zásobárny informací, kdo kam jel a jak dlouho tam byl, případně co tam řekl? Byly by to informace pro stíhání zločinu užitečné, nebo hlavně občanům nebezpečné? Kdo a jak by s nimi zacházel? Víme, co se děje či dělo s odposlechy, které soudci povolovali zcela mechanicky a jež ustavičně odněkud unikají? Koneckonců kdeco uniká i z tajných spisů a víme, jak to unikání orgány stíhají, či spíše nestíhají. Ti amatéři, kteří neutají nic, nás chtěli sledovat?

Naše drahá vláda

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!