Termíny amerických prezidentských voleb

Termíny amerických prezidentských voleb Zdroj: Profimedia

Důležité termíny prezidentských voleb v USA: Kalendář všech primárek, prezidentských nominací i inaugurace

Celý rok 2020 vyplňují různé etapy amerických prezidentských voleb. V únoru začaly primárky a caucusy politických stran, od května se pak měly konat konvence, které vybírají stranické kandidáty do voleb prezidenta. Letos byl ale původní kalendář primárek i konvencí narušen mnoha odklady kvůli epidemii coronaviru. Září a říjen vyplní prezidentské debaty a v listopadu přijdou na řadu samotné volby a nakonec v lednu následujícího roku i inaugurace nového prezidenta. Přinášíme kompletní a aktualizovaný přehled termínů jednotlivých voleb, datum inaugurace a další podrobnosti. Podívejte se na náš kompletní kalendář amerických prezidentských voleb.

3. února 2020 – první caucusy ve státě Iowa

Série jednotlivých primárek začne volebními shromážděními – caucuses – ve státě Iowa. Nejen méně obvyklý způsob hlasování, ale také fakt, že Iowa se složením obyvatelstva velmi odlišuje od celoamerického průměru, když zde žije velmi málo Hispánců a Afroameričanů, dělá z tohoto státu letos méně důležité klání.

Toto datum je považováno za oficiální začátek primárek, přestože už 17. ledna mohli začít voliči odevzdávat své hlasy v rámci tzv. dřívějšího hlasování pro primárky v Minnesotě.

11. února – první primárky ve státě New Hampshire

Na rozdíl od předcházejících caucusů v Iowě půjde v New Hampshire o první klasické primárky, při nichž se hlasuje tajně a ve volebních místnostech. Kandidáti, kteří neuspějí v žádném z prvních dvou států, tradičně nemají velkou šanci celkově uspět. Letošní demokratické pole ale může znamenat určitou výjimku z tohoto pravidla, protože například miliardář Michael Bloomberg první čtyři státy ve své kampani úplně vynechává.

22. února – demokratické caucusy v Nevadě

Půjde o první měření sil v některém ze států amerického Západu, a navíc poprvé do hry výrazněji zasáhnou hispánští voliči. Republikáni se tento den sejdou na jednání nevadského republikánského výboru, kde prohlásí za vítěze tamních primárek Donalda Trumpa.

29. února – demokratické primárky v Jižní Karolině

Termín, kdy bude o demokratické prezidentské nominaci rozhodovat první stát amerického Jihu, což mimo jiné znamená, že se poprvé výrazně ukážou preference černošských voličů.

3. března – superúterý

Jako superúterý se tradičně nazývá datum, kdy se primárky konají současně v nejvíce státech. Tentokrát proběhne v první březnové úterý a bude se hlasovat ve 14 amerických státech, na Americké Samoy (jen demokratické caucusy) a své delegáty na demokratickou konvenci začnou volit také Američané žijící mimo území USA a jeho závislých území. Primárky proběhnou ve státech Alabama, Arkansas, Kalifornie, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Severní Karolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, Virginia (jen demokratické).

8. března – republikánské primárky na Portoriku

Portorické primárky budou nejenom dalším příkladem toho, že se na rozdíl od samotných prezidentských voleb v primárkách volí i v amerických zámořských územích, ale také důkazem toho, že v řadě států a území se budou konat republikánské primárky, přestože je jejich výsledek dopředu jasný. Přes to, že Trump nemá reálného oponenta a v mnoha státech proti němu dokonce vůbec nikdo nekanduje, místní zákony v řadě z nich neumožňují zrušení primárek.

Primárky republikáni naopak už zrušili ve státech Aljaška, Arizona, Havaj, Kansas, Nevada, Jižní Karolina a Virginie.

10. března – primárky v 7 státech

Toto datum proběhnou primárky hned v sedmi státech – Idaho, Michigan, Mississippi, Missouri, Washington, Havaj (jen republikánský caucus), Severní Dakota (pouze demokratické primárky).

14. března – demokratický caucus v zámořském území Severní Mariany

17. března – čtvery demokratické primárky

V kalednáři primárek velmi důležité datum: Primárky proběhnou ve státech Florida, Illinois, Ohio a demokratické primárky bude mít Arizona.

24. března – primárky ve státě Georgia a republikánský caucus na Americké Samoe

27. března – republikánská konvence v Severní Dakotě

29. března – demokratické primárky na Portoriku

4. dubna – čtvery primárky

Demokratické primárky ve státech Aljaška, Havaj, Wyoming, primárky obou stran pak v Louisianě

7. dubna – primárky ve Wisconsinu

28. dubna – šestery primárky

Primárky proběhnou ve státech Connecticut, Delaware, Maryland, New York, Pensylvánie a Rhode Island

2. května – demokratické primárky v Kansasu a demokratický caucus v zámořském území Guam

5. května – primárky v Indianě

12. května – primárky v Nebrasce a v Západní Virginii

19. května – primárky v Kentucky a v Oregonu

2. června – 4 státy a hlavní město

Primárky v toto datum budou strany pořádat ve státech Montana, New Jersey, Nové Mexiko a Jižní Dakota a na území District of Columbia (hlavní město USA – Washington)

22. až 25. května – původní termín národní konvence Libertariánské strany v Austinu

Svůj nominační sjezd mají tradičně i menší, v Americe se říká „třetí“, strany. Jako první z nich si svého prezidentského a viceprezidentského kandidáta chtěli zvolit libertariáni, kteří se na sjezdu měli sejít v Austinu ve státě Texas a zahájit tím jako tradičně svou snahu získat hlasy hlavně od republikánů. Kvůli epidemii, ale v tomto termínu proběhla jen volba prezidentského a viceprezidentského kandidáta, a to online. Zbytek konvence následně proběhl 7. až 12. července v Orlandu na Floridě.

6. června – demokratický caucus v zámořském území Panenské ostrovy

V tento den se původně měla uzavřít celá série primárek. Obvykle bývá o vítězi primárkového souboje ale v tuto dobu již rozhodnuto, a přes vyrovnanost demokratického pole se tak stalo i letos. Naopak celý seriál primárek skončil kvůli epidemii až o dva měsíce později.

9. až 12. července – původní termín národní konvence Strany zelených v Detroitu

Zelení, kteří ve volbách konkurují hlavně demokratům, měli zvolit svého prezidentského i viceprezidentského kandidáta na sjezdu na Wayne State University v Detroitu ve státě Michigan, ale nakonec v tomto termínu uspořádali jen online konvenci a stejným systémem vybrali i své kandidáty do prezidentských voleb.

11. srpna - poslední primárky ve státě Connecticut

Primárková sezóna kvůli epidemii skončila až o více než dva měsíce později, než bylo původně naplánováno, a to demokratickým hlasováním ve státě Connecticut.

17. až 20. srpna – Demokratická národní konvence online

Demokratický nominační sjezd se původně měl konat v červenci v Milwaukee ve státě Wisconsin, který demokraté potřebují nutně získat v listopadových prezidentských volbách. Nakonec ale byla konvence fakticky přesunuta do online prostoru a až do druhé půlky srpna, a to kvůli epidemii. Netradiční konvence zvolila stranického demokratického kandidáta Joe Bidena a na jeho návrh následně také senátorku Kamalu Harrisovou jako viceprezidentského kandidáta.  prezidenskýlbách.

24. až 27. srpna – Republikánská národní konvence v Charlotte a na dalších místech

Republikánská strana potvrdila na nominačním sjezdu ve městě Charlotte ve státě Severní Karolina svého prezidentského kandidáta, kterým bude opět úřadující prezident Donald Trump. Na jeho návrh následně zvolila také viceprezidentského kandidáta této strany - opět Mikea Pence. I republikáni svůj sjezd umístili do státu, který potřebují v prezidentských volbách nutně získat, ale nakonec kvůli epidemii v Charlotte proběhl jen samotný akt nominace a další části konvence probíhaly ve Washingtonu, D.C. a na dalších místech USA. 

29. září – první prezidentská debata

První debata republikánského a demokratického kandidáta na Case Reserve University v Clevelandu ve státě Ohio, když byla přeložena z Notre Dame University ve státě Indiana.

Všechny tři prezidentské debaty i jedna viceprezidentská budou trvat 90 minut a začnou vždy ve 21 hodin východního času (ET).

7. října – jediná viceprezidentská debata na Universitě Utah v Salt Lake City

15. října – druhá prezidentská debata

V tomto termínu budou prezidentští kandidáti debatovat v Miami na Floridě (původně se měla konat na Universitě Michigan v Ann Arbor).

22. října – třetí prezidentská debata

Poslední prezidentská debata proběhne na Univerzitě Belmont v Nashville ve státě Tennessee.

3. listopadu – prezidentské volby

Samotné hlasování o příštím prezidentovi USA proběhne v tento den postupně podle jednotlivých časových pásem. Výsledky budou zveřejňovány průběžně. Američané v tento den zvolí tzv. volitele, kteří později zvolí prezidenta a viceprezidenta.

 

17. listopadu – konec přijímání hlasů v Michiganu

Poslední den, kdy budou akceptovány korespondenční hlasy ve státě Michigan. Při velmi těsném výsledku proto mohou být výsledky prezidentských voleb teoreticky jasné až v tento den.

14. prosince – volitelé odevzdají hlasy

Ve volební den zvolení volitelé za každý stát a za District of Columbia se sejdou v hlavních městech jednotlivých států a odevzdají své hlasy pro prezidentského a viceprezidentského kandidáta. Volitelé v některých státech mohou odevzdat hlas pro jiného kandidáta, než který vyhrál v jejich státě.

6. ledna 2021 – sčítání volitelských hlasů

Na společné schůzi obou komor Kongresu budou sečteny hlasy volitelů v prezidentské a viceprezidentské volby. Výsledek volby oznámí předseda Senátu (dosavadní viceprezident USA).

20. ledna 2021 – inaugurace nového prezidenta

Nově zvolený prezident i viceprezident složí přísahu do rukou předsedy Nejvyššího soudu a ujmou se oficiálně svých úřadů.