Zpěvačka Billie Eilish na předávání cen Grammy 2020

Zpěvačka Billie Eilish na předávání cen Grammy 2020 Zdroj: Reuters

Zpěvačka Billie Eilish na předávání cen Grammy 2020. Na snímku se svým bratrem
Grammy 2020: Zpěvačka Rosalie
Grammy 2020: Ozzy Osbourne s manželkou Sharon
Zpěvačka Billie Eilish na předávání cen Grammy 2020. Na snímku se svým bratrem
Grammy 2020: Rapperka Lizzo a tři ceny
65
Fotogalerie

Letošní Grammy zastíněné smrtí basketbalisty Bryanta ovládla zpěvačka Billie Eilish

Všechny čtyři hlavní sošky největších hudebních cen skončily v rukou teprve osmnáctileté americké zpěvačky Billie Eilish, která svou tvorbou dokazuje, že i s Touretteovým syndromem, v ložnici, autobuse nebo dětském pokojíčku mohou vznikat písně bořící všechny hitparády světa.

Ačkoliv moderátorka Alicia Keys měla nejspíš ve scénáři opulentní úvod k slavnostnímu ceremoniálu, na poslední chvíli jej musela přepsat. Nedělní tragická smrt basketbalisty Kobeho Bryanta jej změnila v pietu. Teprve po dojemném proslovu a písni, která měla uctít památku sportovní legendy, začal tří a půlhodinový slavnostní přenos předávání zlatých gramofonů protkaný vystoupeními některých z nominovaných.

Na pódium se nejčastěji vracela osmnáctiletá Billie Eilish. Poprvé si pro Grammy došla krátce před pátou ráno středoevropského času a pak ještě třikrát. Jak se teď asi cítí jedna z nejmladších držitelek prestižní hudební ceny, která se ještě před dvěma lety chtěla zabít? Nejspíš o něco méně depresivně a o trochu víc zmateně. Ostatně reakce jejího bratra a hudebního soulmate Finnease O’Connella byla víc než výmluvná. „Nenapsali jsme si žádnou řeč, protože jsme nenatočili tohle album, abychom s ním vyhráli Grammy. Nemysleli jsme si, že by mohlo někdy něco vyhrát. Udělali jsme album o depresi, sebevražedných myšlenkách a o klimatických změnách,“ řekl.  „A teď tu stojíme zmatení, ale vděční,“ dodal.

Kromě Billie se s odměněným egem bude muset vyrovnat ještě celá řada dalších umělců. Třeba zpěvačka a rapperka Lizzo, která získala tři ceny.

Ostatně o všech hvězdách skórujících v 85 kategoriích, které Grammy letos odměnily, by mohla vyjít několikasvazková publikace amerických hudebních stylů. Je fakt, že od roku 2009, kdy kategorií bylo 110, si Americká hudební akademie značně polepšila, ale stále ještě se dá říct, že je to víc než dost.

A tak se raději držme hlavního proudu a hlavní hvězdy večera. O tom, zda Billie Eilish svůj letošní výsostný post obhájí, totiž zcela určitě rozhodne už její druhé album.

Na snímky z Grammy se podívejte ve fotogalerii: