Předseda Sněmovny Radek Vondráček.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček. Zdroj: PSP ČR

Vondráček je pro Babiše ideálním šéfem sněmovny: Je loajální, moc nemyslí a hlavně dělá, co je potřeba

Zdvižený prostředníček, kterým předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček ze svého vyvýšeného křesla prý jen „pozdravil“ svého kolegu, vyvolal mezi opozičními politiky i u části veřejnosti vlnu kritiky a nevole. Všimla si toho i zahraniční média a Česko si tak připsalo zbytečný černý puntík. V případě Vondráčka se však nejednalo o první skutek, kterým prezentoval svoji poněkud chudší duševní inteligenci a dodal munici narážkám pro tvrzení, že není vhodným šéfem dolní parlamentní komory.

Vondráček, byť je vzděláním právník, na sebe upozornil v závěru roku 2017. Tehdy po volbách, ve kterých drtivě zvítězil Andrej Babiš, prohlásil, že by se mělo policejní vyšetřování šéfa ANO o čtyři roky odložit, když už se stane tím premiérem. Pro úplnost dodávám, že nebyl jediným zákonodárcem z řad ANO, který přispěchal s vachrlatou a kuriózní obhajobou Babiše.

Loni v březnu pro změnu vyšlo na veřejnost video, ve kterém tentýž Vondráček stojí ve sněmovně na předsednickém stole a hraje na kytaru. Vondráček, kterému vždy poněkud dlouho trvá, než pochopí (nebo mu je vysvětleno), že se chová a vyjadřuje nepatřičně, se to snažil zlehčovat tím, že to bylo v době, kdy se v říjnu 2017 sněmovna rekonstruovala a on ještě nebyl jejím předsedou. Takto kličkoval celý den. A pak se večer omluvil.

Česká sněmovna už zažila leccos. Když byl jejím předsedou sociální demokrat Miloslav Vlček, tropili si jeho oponenti žerty, že hůř už být nemůže. Vlček, původním povoláním traktorista, proslul řadou perel a nezvyklých úkonů. Například před začátkem každé schůze četl citáty antických filozofů, aby zkultivoval jednání poslanců. Když se pustil do nějakých hlubších názorů nebo rozboru mezinárodní situace, byla to katastrofa.

S Vondráčkem je to úplně stejné, ne-li ještě horší. Přestože ve sněmovně zasedá již druhé období a pyšní se (na rozdíl od Vlčka) vysokoškolským vzděláním, příliš toho nepochytil. Když má jet na zahraniční návštěvu, ve vzduchu visí potenciální ostuda nebo rétorický trapas. Na domácí scéně je při výrobě kiksů také velmi pilný. Přesto v čele sněmovny setrvává a vydrží nejspíš až do konce volebního období. Má totiž vlastnosti, které šéfovi ANO Babišovi stačí. Vondráček je nekriticky loajální. Když je potřeba, bude klidně tvrdit, že tráva je modrá. Sněmovnu řídí tak, jak vládní garnitura potřebuje. A že mu myšlení moc nejde? Nevadí, od toho tam skutečně není.