Video placeholde

Pokud za víkend e-shop na dálniční známky naprogramujeme, vláda ho od nás převezme, říká Vondráček

Tomáš Vondráček napsal na sociální síť Linkedin status o tom, že není možné, aby stát zaplatil za e-shop na dálniční známky 400 milionů korun. Navíc vyzval programátory z celého Česka, aby mu podobné řešení pomohli za víkend naprogramovat zdarma. Akce s názvem Hackathon ZNAMKAMARADA (což může znamenat „Znám kamaráda“ ale i „známka má ráda“) startuje tento víkend. A Vondráček nám hned mezi dveřmi říká, že má pro nás exkluzivní novinu – vláda jejich řešení vezme a použije při výrobě konečného produktu pro prodej dálničních známek. Více se dozvíte v rozhovoru, který je ve videu v úvodu článku.

Kauza kolem tendru na elektronický prodej dálničních známek nabírá neuvěřitelné obrátky. V pátek 17. ledna zveřejnil Tomáš Vondráček na Linkedin svou výzvu. V pondělí 20. ledna si jej k sobě pozval premiér. Později toho dne navrhl Babiš odvolat ministra dopravy Kremlíka a prezident mu obratem vyhověl. Ve čtvrtek 23. ledna se rýsuje, že bude nevýhodná zakázka zrušena. V pátek 24. ledna oznamuje nový ministr dopravy (a zároveň úřadující ministr průmyslu), že zakázka bude zrušena bez poplatků a vypíše se nové a transparentnější výběrové řízení. Ten samý den později má Tomáš Vondráček schůzku s vládním zmocněncem pro IT a digitalizaci Vladimírem Dzurillou, který mu potvrzuje, že vláda má o výsledek jejich víkendového programování vážný zájem.

Status, který to celé odstartoval:

 „Máme příslib. Teď jsem domluvil s vládním zmocněncem pro IT Dzurillou. Bavili jsme se o podmínkách za jakých stát, z právního hlediska, ale samozřejmě i z technologického hlediska, by byl schopen to řešení skutečně převzít. A to byly určité parametry, které my budeme muset naplnit a zajistit. Určitě to bude veškerá agenda, která je prostě veřejná, kterou my můžeme jako firma poskytnout. Součástí té zakázky jsou i věci podléhající utajení a ty my nechceme a ani nemůžeme řešit,“ říká exkluzivně pro Reflex podcast Tomáš Vondráček.

Kromě toho se v rozhovoru s mužem, který jedním statusem dokázal za týden svrhnout ministra i celý vládní tendr o tom, jak bude Hackathon ZNAMKAMARADA technicky probíhat, kdo to celé zaplatí, čemu se bude věnovat, až tento projekt skončí, nebo i o tom, v čem je největší slabina státu při vypisování IT tendrů. To vše najdete v našem rozhovoru v úvodu článku.

Co na celou kauzu říkáte? Fandíte vývojářům, které na víkend Tomáš Vondráček svolal? A věříte, že bude Karel Havlíček lepším ministrem dopravy a že zvládne řídit dvě ministerstva? Napište nám svůj názor do komentářů!