Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: profimedia.cz

Uživatelé marihuany jsou horšími řidiči i ve střízlivém stavu, tvrdí američtí vědci

O rizikovém chování řidičů, kteří vyráží na silnice pod vlivem omamných a psychotropních látek, již vznikla celá řada studií. Vědci z univerzitní nemocnice Harvard Medical School však byli prvními, kteří se zaměřili na řidičské schopnosti dlouhodobých uživatelů marihuany v době, kdy nejsou přímo pod jejím vlivem. A výsledky byly překvapivé. Pravidelní uživatelé marihuany jsou totiž podle výsledků výzkumu publikovaných v odborném magazínu Drug and Alcohol Dependence horšími řidiči než „neuživatelé“ i v době, kdy nejsou intoxikováni.

Výzkumu, který probíhal na speciálním řidičském simulátoru, se účastnili chroničtí, těžcí i rekreační uživatelé marihuany, kteří byli minimálně 12 hodin před experimentem střízliví. I tak se u nich ale ve srovnání s marihuanu neužívajícími kontrolními účastníky projevily horší řidičské vlastnosti.

U uživatelů marihuany bylo zaznamenáno například více nehod, častější překročení maximální povolené rychlosti, méně zastavení na světelných křižovatkách i opakované přejetí středové dělicí čáry.

„Lidí, kteří užívají konopí, nemusí nutně předpokládat, že mohou řídit jinak i v době, kdy nejsou pod jeho vlivem. Netvrdíme, že by každý uživatel konopí předvedl horší jízdu, ale je zajímavé, že ve vzorku účastníků bez intoxikace stále existují rozdíly mezi těmi, kteří konopí užívají a neužívají,“ cituje web Insurance Journal, který na studii upozornil, doktorku Staci Gruberovou, jednu z členek výzkumného týmu a celosvětově uznávanou odbornici na výzkum vlivu marihuany na lidské chování.

Více se dočtete v článku na Auto.cz >>>