Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: ČTK

Google naučil umělou inteligenci předpovídat počasí. A ta je rychlejší a přesnější než numerické modely

Předpovídání počasí je velice komplikované, neboť v konečném výsledku hraje roli celá řada známých i neznámých proměnných. Ačkoli mají meteorologové k dispozici řadu numerických modelů, významnou roli stále hraje lidský faktor, tedy odborník, který na základě svých zkušeností předpoví další vývoj. Google na to šel jinak – zapojil do předpovídání počasí umělou inteligenci a na svém blogu tvrdí, že jeho nové modely umožňují generování „téměř okamžitých“ prognóz. Pokud se toto řešení osvědčí, pravděpodobně přinese rychlejší a spolehlivější krátkodobé předpovědi.

Ačkoli dosavadní výsledky umělé inteligence Googlu na meteorologickém poli vypadají velice slibně, je nutné brát v úvahu skutečnost, že celý projekt je teprve v rané fázi. Již nyní však dokáže generovat přesné předpovědi srážek až na šest hodin dopředu s rozlišením na jeden kilometr během pouhých několika minut výpočtů.

Právě vysoká rychlost je jedním z nejvýznamnějších zlepšení oproti stávajícím technikám. Zatímco vytvoření numerického modelu může trvat celé hodiny, protože se předpověď sestavuje na delší časové období a generuje složitější údaje, AI Googlu má hotovo v řádu několika minut. Podle vědců budou rychlé předpovědi „nezbytným nástrojem potřebným pro efektivní přizpůsobení se změně klimatu, zejména extrémnímu počasí“. Protože dění v atmosféře je mnohdy nepředvídatelné, mohou být pro snižování ztrát na životech a majetku klíčové právě rychlé krátkodobé prognózy.

Největší výhodou, kterou algoritmy Googlu nabízejí proti tradičním technikám předpovědí, je rychlost. Vědci společnosti porovnali svůj model se dvěma stávajícími metodami, které jsou neuvěřitelně výpočetně náročné. Například při simulaci předpovědi počasí pro území Spojených států musí superpočítače denně zpracovávat až 100 terabajtů dat z meteorologických stanic.

Více se dozvíte v článku na webu VTM.zive.cz >>>