Výstaviště Praha.

Výstaviště Praha. Zdroj: Výstaviště Praha

Lezecká stěna na Výstavišti Praha.
Holešovický Pražan na Výstavišti Praha.
Lanová stezka na Výstavišti Praha.
Work out zóna na Výstavišti Praha.
Křižíkova fontána na Výstavišti Praha.
6
Fotogalerie

Výstaviště Praha se mění v moderní multifunkční areál, přibylo dětské lanové hřiště i fitness zóna

Výstaviště Praha se pod novým vedením mění v atraktivní místo ideální k trávení volného času nejen pro obyvatele Prahy 7. V roce 2019 se podařilo zahájit řadu zásadních projektů, které významně mění tvář Výstaviště – veřejné prostory pro sportovce, zábavní zóny pro rodiny s dětmi nebo nově rekonstruované gastro podniky. A to vše se podařilo za plného provozu, kdy se na Výstavišti Praha konalo více než 100 akcí s nejrůznějším zaměřením.

„Výstaviště je úžasný prostor v centru Prahy, s výbornou dostupností MHD i autem, ve kterém se nekonají pouze komerční akce, ale je zde také možnost využít jej pro služby veřejnosti. Z tohoto důvodu potřebuje zásadně posunout a zmodernizovat. Právě toto jsme si vytkli za cíl a jsem moc rád, že řadu dílčích projektů se nám loni podařilo realizovat,“ řekl Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha, který do nové funkce nastoupil v listopadu 2018. S ním na Výstaviště přišlo i nové vedení s plánem realizovat obnovu celého areálu a Výstaviště Praha zásadně oživit. „Jako jeden z prvních úkolů jsme si předsevzali obnovit venkovní plochy v areálu tak, aby se ze zchátralé oblasti stala plnohodnotná multifunkční plocha, kam se vyplatí přijít za zábavou a relaxací. Jsem rád, že se to povedlo – revitalizováno je téměř dvanáct tisíc metrů čtverečních, které jsou přeměněny na zónu pro návštěvníky všech věkových i zájmových kategorií. Podařilo se nám celý areál vyčistit od pozůstatků budov, které byly zbourány již dříve v důsledku povodní, ale jejich zbytky znemožňovaly využití této části areálu. Následovalo vybudování nových cest a revitalizace trávníků. V letošním roce budeme pokračovat s parkovými úpravami včetně instalace nového mobiliáře a veřejného osvětlení,“ dodává.

Místo k zábavě i odpočinku

Díky rozsáhlým rekonstrukcím se v minulém roce podařilo přeměnit zašlé části Výstaviště v revitalizované veřejné plochy s bohatým sportovním vyžitím – v areálu je nově k dispozici boulderová stěna, dětské lanové hřiště nebo fitness a workout zóna. Ve výstavbě je největší parkourové hřiště v ČR nebo obří pískoviště pro děti. Nově bude také možné za mírný poplatek využít elektrické grily nebo posedět v nově vznikajícím gastro pavilonu, který se nachází u nové brány do Stromovky. Modernizovaná spodní část Výstaviště zve k odpočinku a relaxaci. Příjemné posezení nabízí i nově opravená restaurace Pražan a Bistro Artyčok, ze kterého mohou rodiče pohodlně sledovat řádění dětí na přilehlém hřišti.

 „Výstaviště Praha je stále také pořadatelem a hostitelem nejrůznější akcí. K nejznámějším patří například Legendy, Svět knihy, Metronome festival nebo Designblok. Pořádáme ale také celou řadu vlastních akcí – například jarní a vánoční trhy s bohatým programem, tradiční Rodinný den Prahy 7 nebo Dny integrovaného záchranného systému, které loni překonaly rekord v návštěvnosti – na akci přišlo přes dvanáct tisíc lidí. Překvapením loňského roku je také obrovský zájem o první ročník největšího průvodu Krampus čertů, kterého se zúčastnilo přes pět a půl tisíce lidí,“ pokračuje Tomáš Hübl.

Kromě dalších oblíbených veletrhů a výstav, jako například Maker Fair nebo Dyzajnmarket, na Výstavišti proběhl nespočet uměleckých výstav, kulturních akcí a festivalů – kromě jiných také Pražské Quadrienalle nebo unikátní výstava Pixar.

V roce 2019 na Výstavišti Praha proběhlo celkem 114 akcí, z toho 100 z nich bylo určeno pro veřejnost. Mezi nejnavštěvovanější akce patří Prague Harley Days, na které se přišlo podívat sto tisíc fanoušků motocyklů.

Program se také vrací na fontánu, která prošla první vlnou oprav. Kromě hudebních akcí se zde v loňském roce cvičila třeba jóga. Nově se tento unikátní prostor chystá využít i Metronome festival, který zde bude mít jedno ze svých pódií.

Samostatnou kapitolou jsou sportovní a sportovně charitativní akce na Výstavišti – Běh pro Světlušku, celá řada běžeckých klání, Gymnastics Camp nebo Yoga Day. Velmi oblíbené jsou také gastronomické události, největšímu zájmu se těší Burgerfest nebo Prague Ice Cream Festival.

Milovníci pohybu ocení možnost dalšího sportovního vyžití – nově zrekonstruovaný bazén, možnost zahrát si badminton nebo veřejné bruslení v Malé sportovní hale.

Na co se těšit v roce 2020

„Jsem moc rád, že se celou řadu věcí podařilo dotáhnout do konce. Stále ale stojíme na začátku velké proměny Výstaviště do podoby skutečně moderního areálu. V letošním roce bude probíhat rekonstrukce zásadních budov Výstaviště – Křižíkových pavilonů a divadla Spirála. Zároveň započne i rekonstrukce restaurace Bohemia nebo Průmyslového paláce a budeme pokračovat i v dalších oblastech. Čeká nás spousta práce, ale věřím, že výsledek bude stát za to,“ říká Tomáš Hübl.

I v letošním roce se mají návštěvníci na co těšit. Kromě tradičních akcí, jako je ekologický Evolution Festival nebo Svět knihy, nabídne areál Výstaviště celou řadu koncertů a hudebních festivalů, namátkou třeba Winter Conspiracy, 90´s Explosion Open-Air Festival, Audio ZOO Festival nebo vystoupení hudební ikony Carla Coxe. Objeví se i zajímavé tematické akce, například Czech online Expo pro online specialisty i milovníky nákupů po internetu.

Výstaviště v číslech

V roce 2019 na Výstaviště Praha celkem přišlo necelých 1,4 milionu návštěvníků.

V dolní části areálu se podařilo revitalizovat plochu o rozloze téměř 12 000 m2.

Nově je opraveno 2 000 m komunikací a chodníků, položeno bylo 3 800 m2 dlažby.

Celkové investice do areálu přesáhly 130 000 000 korun. Částka zahrnuje investice do revitalizace spodní části areálu, jeho propojení se Stromovkou, vytvoření nových relaxačních a sportovních ploch, opravu střechy Malé sportovní haly, opravy restaurace Pražan a Bistra Artyčok, investice do výstavních prostor Maroldova panoramatu, vytvoření nového pódia na Křižíkově fontáně a mnoho dalšího.

Více informací se dozvíte na stránkách Výstaviště Praha.