Čínu děsí nový typ koronaviru. Obyvatelé nosí roušky

Čínu děsí nový typ koronaviru. Obyvatelé nosí roušky Zdroj: Reuters

Čínu děsí nový typ koronaviru. Obyvatelé nosí roušky
Čínu děsí nový typ koronaviru. Obyvatelé nosí roušky
Čínu děsí nový typ koronaviru. Obyvatelé nosí roušky
Čínu děsí nový typ koronaviru. Obyvatelé nosí roušky
Čínu děsí nový typ koronaviru. Obyvatelé nosí roušky
10
Fotogalerie

Nebezpečný virus se z Číny šíří do okolních zemí. Letiště po celém světě zavádějí zvláštní opatření

Počet potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru v Číně stoupl podle nejnovější bilance na 473. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na čínská média. Epidemie plicního onemocnění způsobeného virem si vyžádala už devět životů. Kvůli rychlému šíření nákazy dnes mimořádně zasedne Světová zdravotnická organizace (WHO).

Ještě během úterka se počet případů odhadoval na zhruba 300, v noci na dnešek SEČ čínská národní zdravotnická komise uvedla, že registruje již 440 infikovaných. Dnes Lidový deník, který vydává vládnoucí čínská komunistická strana, tento údaj dále zvýšil na 473. Agentura DPA s odkazem na čínskou státní televizi uvedla, že plicní onemocnění způsobené virem se zatím rozšířilo do 14 provincií země.

Nový virus se objevil v době, kdy se Čína připravuje na oslavy příchodu nového lunárního roku. V době volna, které letos připadá na 24. až 31. ledna, se tak po celé zemi budou přesouvat stovky milionů lidí, čímž podle expertů prudce roste nebezpečí dalšího šíření nákazy.

Většina případů onemocnění pochází z provincie Chu-pej, v níž se nachází jedenáctimilionové město Wu-chan, kde byla nákaza zaznamenána poprvé. Podle Li Pina pochází z této provincie také všech devět dosavadních zemřelých.

Kromě Číny se přítomnost viru potvrdila ve třech případech v Thajsku a po jednom v USA, Japonsku, Jižní Koreji a na Tchaj-wanu. Jedná se přitom o lidi, kteří předtím byli ve Wu-chanu. První případ koronaviru už mají i Hongkong a Macao, které je největším světovým centrem hazardních her.

Londýnské letiště Heathrow zavede oddělené prostory pro pasažéry cestující z oblastí postižených novým koronavirem, který v Číně připravil o život již devět lidí. Podle agentury Reuters o tom dnes informoval britský ministr dopravy Grant Shapps. Podle britského tisku se opatření bude týkat cestujících z jedenáctimilionového čínského města Wu-chan, odkud pochází většina ze 440 lidí, u nichž byla nákaza zatím zjištěna. Wu-chan má s Londýnem přímé letecké spojení a pasažéři z této destinace budou po příletu na Heathrow odděleni od ostatních, uvedl britský tisk.

U cestujícího z Číny byl v Seattlu na západě Spojených států diagnostikován nový typ koronaviru, šířící se z čínského města Wu-chan. Uvedla to dnes s odvoláním na federální Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) agentura Reuters. O prvém potvrzeném případu nákazy ve Spojených státech jako první informovala televize CNN. Mluvčí CDC slíbil zveřejnit podrobnosti později.

Řada asijských i dalších států, včetně USA, Británie, Austrálie, Itálie či Turecka, zavedla v posledních dnech opatření, aby na letištích odhalila případné infikované cestující. Jde především o měření teploty pasažérů z postižených oblastí. Vědci na základě propočtů pravděpodobnosti odhadují, že skutečný počet nemocných je nyní už více než 1700.